Епидемията от морбили в страната затихва, заяви за Хоризонт директорът

...
Епидемията от морбили в страната затихва, заяви за Хоризонт директорът
Коментари Харесай

Епидемията от морбили в страната затихва

Епидемията от морбили в страната затихва, съобщи за " Хоризонт " шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Малко над 1100 души са болни в страната. Регистрирана е и локална разновидност на вируса, която ще носи българско име.
Пикът на епидемията от морбили към този момент отшумява. Броят на заболелите е намалял внезапно, а в записаните огнища болестта е овладяна, съобщи проф. Тодор Кантарджиев.
" През последната седмица имаме единствено 16 случая, по-малко от 4% от всичките случаи, което приказва за едно угасване на епидемията ".
В по-голямата част от страната са регистрирани единствено единични случаи на заболяването. Каква е настоящата картина:
" Добър образец е област Бургас, където тя беше ликвидирана в точния момент. Миналата седмица в област Варна имаме 1 случай. В Търново и в Ловеч са с по 3 случая, епидемията там е ликвидирана. В област Кюстендил, където ни плашеше разпространяването на инфекцията в Дупница и в Бобов дол, сигурно там епидемиологичното огнище е ликвидирано. 1 болен има в Монтана и Пазарджик през последната седмица. Област Перник няма от дълго време зараза, както в Пловдив и в Русе. "
В София и региона от февруари до момента са се разболели към 700 души. През последната седмица новорегистрираните заболели са едвам 10.
Всички огнища на морбили у нас са породени от вируса " D3 Дъблин ", с генезис Западна Европа. И нещо любопитно – потвърдена е локална разновидност на вируса, която ще носи българско име:
" Има едно малко изменение, което в случай че бъде и доказано, може би ще имаме към този момент вирус с някакво българско име. Тъй като е от столицата – или Витоша, или София ".
Основна задача на здравните управляващи е окончателното очистване на болестта, съобщи проф. Кантарджиев и подсети, че имунизацията си остава най-важното изискване за това.
" Епидемията би трябвало да бъде ликвидирана до 10 септември. Не бива да позволяваме в учебните заведения и в детските градини деца, които са заболели и могат да съставляват риск ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР