Епидемията от Ковид-19 продължава да бъде водеща новина в живота

...
Епидемията от Ковид-19 продължава да бъде водеща новина в живота
Коментари Харесай

Светилото д-р Стойчо Кацаров скочи на мерките: Не е хич критична ситуацията, лок даунът е грешка

Епидемията от Ковид-19 продължава да бъде водеща вест в живота ни. А със заповед от нощес гимназии и ВУЗ-ове минават на онлайн образование. До какъв брой връщането в учебно заведение след лятната почивка усили броят на инфектираните?

" Най-вероятно срещите сред младежите в учебните здания са дали принос за разпространяването на вируса. Приносът си е дало и времето, смяната в температурите, както и влажността на въздуха. Това, че стоим в затворени пространства, през лятото хората бяха отпуск, а пък в този момент са тръгнали на работа. Ситуацията не е толкоз трагична, колкото наподобява ", сподели някогашният зам.-министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров в студиото на " България заран ". Той е величие в гастроентерологията и медицината като цяло, избавило хиляди животи.

Той акцентира, че броят на приетите в болница не е повишен 10 пъти, а 2 пъти и данните би трябвало да се прегледат деликатно.

" Образователните институции и учебните заведения са допустимо най-безопасната среда. Ако има някаква причина да се е разраснала болестта след 15 септември, тя е минимална. Това е политическо решение на министъра на опазването на здравето, само че не е толкоз експертно. Говорихме, че просветителната система ще продължи допустимо най-вече да работи, а при безспорна нужда ще премине в отдалечена форма ", разяснява Юлиан Петров от Синдикат " Образование " в КТ " Подкрепа " пред .

Той добави, че сега имаме по-малко от 2% заболели, карантинирани или инфектирани възпитаници.

" Ако погледнем обратно - грипна почивка излизахме при 30% заболели, а освен инфектирани. Имаме към 500 заболели учители, само че доста от тях стартират доста съществено да се опасяват. Бърнаут резултатът при тях последните години надвива и на тях им е все по-трудно ", сподели още Петров.

Д-р Кацаров уточни, че грипна зараза и грипна почивка се афишира при регистрирани случаи над 200 на 10 хиляди души население.

" Не трябваше да стопират учебните заведения, в това число и пролетта. Не е това мястото и развъдника на Ковид-19. Има тактика за противопоставяне на този вирус. Тя включва това, че децата би трябвало да се срещнат с вируса, с цел да развият имунитет и да се трансфорат в преграда пред разпространяването му. Алтернативната тактика на това, което се прави сега, е да се концентрира отбраната към уязвимите групи. Но това изисква доста сериозна организация, каквато ние не създадохме ", безапелационен е някогашният министър.

Юлиан Петров добави, че нямаме крещяща потребност от това да затворим просветителната система.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР