Епидемията от коронавируса поставя тежки изпитания за ЕС не само

...
Епидемията от коронавируса поставя тежки изпитания за ЕС не само
Коментари Харесай

План Б за дългосрочния бюджет на ЕС

Епидемията от ковид слага тежки тествания за Европейски Съюз освен поради изгубените човешки животи, само че и от позиция на икономическите вреди. Преди разискванията в Европарламента за промени в дълготрайния бюджет на Европейски Съюз след 2020 година, ръководителят на комисията по бюджети Йохан Ван Овертфелд (ЕКР, Белгия) изрази упования за “бавно и последователно " възобновяване и дефинира прогнозите за спад от 7,5% на брутния вътрешен артикул като "умерени ".

Дори във военно време икономическият живот не е спирал по този начин ненадейно. Има толкоз доста неясноти: ще се повтори ли рецесията? Ще има ли втори тур ограничаващи ограничения? Какви ще бъдат настроенията на вложителите и потребителите?. От самото начало Европейски Съюз активизира всички налични запаси, с цел да помогне на страните членки да укрепят системите си на опазване на здравето и да понижат социално-икономическите последствия от пандемията. Що се отнася до непосредственото бъдеще, Парламентът упорства за огромен пакет от ограничения за възобновяване след отминаването на рецесията.

Ван Овертфелд съобщи, че този пакет би трябвало да бъде част от идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз, който се приготвя сега: "Фондът за възобновяване следва да бъде забележителен, само че и да бъде част от идната многогодишна финансова рамка за 2021-2027 година, а не нещо настрана.

Европейският парламент ще гласоподава тази седмица резолюция за идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз. Депутатите упорстват за опазване на ролята на институцията за обезпечаване на надзор и отчетност. Очаква се да бъде признат и апел към Комисията да приготви авариен проект за бюджет на Европейски Съюз, ако се забави одобряването на дълготрайния бюджет. Целта би била да се предпазят от вреди аграрни стопани, компании и организации, които разчитат на европейско финансиране.

План Б няма да е непотребен

Настоящият дълготраен бюджет завършва в края на декември и по тази причина ръководителят на бюджетната комисия упорства, че Европейски Съюз би трябвало да се приготви за заплахата от закъснение на идната финансова рамка: “Когато навлезем в юни, времето за утвърждение на бюджета и използването му на процедура става малко, а прекъсването на настоящите стратегии на Европейски Съюз ще бъде доста неприятно за жителите и за репутацията на Европейски Съюз.”

Ван Овертфелд прикани другите институции да не подценяват позицията и ролята на Парламента: “Съгласието на Парламента би трябвало да бъде получено и това напълно не е толкоз несъмнено, колкото беше с приключващата финансова рамка, тъй че Комисията и Съветът следва да отчетат към какво се стреми Парламентът. Парламентът е угрижен за ползите на жителите и желае финансовата рамка и фондът за възобновяване да бъдат допустимо най-хубавият отговор на тежката рецесия, която следим и която ще има последствия за доста години напред ".

По мотив на съпоставения на ограниченията, нужни за възобновяване от рецесията, със следвоенния проект Маршал, господин Ван Овертфелд сподели: “Към този миг, поради на това, което е направено от Европа, и изключително в случай че се добави фонд за възобновяване в размер от към 1 трилион евро, ние ще вършим повече, в сравнение с проекта Маршал ".

Очаква се скоро Еврокомисията да направи съответни оферти за фонда за възобновяване, само че към този момент има съществени полемики по отношение на това дали помощта от Европейски Съюз би трябвало да бъде под формата на заеми или дотации. Председателят на бюджетната комисия приканва за намирането на компромис: “Със сигурност би трябвало да има взаимност към най-тежко засегнатите страни, само че би трябвало да има и отговорност. Пръскането на пари в никакъв случай не е решение. Голямото предизвикателство е да се откри правилният баланс ".

Към по- "зелена " стопанска система

Разискванията за пакет от ограничения за стимулиране на стопанската система идват в миг, в който се ускоряват апелите за вложения за запазване на климата. Парламентът упорства, че климатичната политика би трябвало да бъде в основата на възобновяване. Според господин Ван Овертфелд проектът на Комисията за Зелен Пакт е “начало”, само че за него предложенията са “непълни и рисково необезпечени със средства”.

Той също по този начин уточни, че политиките за земеделие и развиване на районите, които получават към две трети от бюджета на Европейски Съюз, имат забележителен капацитет за допринесат за една по- "зелена " стопанска система. В същото време господин Овертфелд акцентира потребността от усилване на устойчивостта на стопанската система на шокове като COVID-19: “В последна сметка е значимо какво може да се реализира за увеличение на благосъстоянието на жителите на Европейски Съюз. Това е единственият значим въпрос ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР