Епидемията от коронавирус в Северна Италия миналата седмица повиши опасенията

...
Епидемията от коронавирус в Северна Италия миналата седмица повиши опасенията
Коментари Харесай

Какво може да направи ЕС срещу епидемията от коронавирус

Епидемията от ковид в Северна Италия предходната седмица увеличи опасенията в Европейския съюз за заболяването, която до тогава беше лимитирана главно до Китай.

Мерките за справяне с заболяването като цяло се вземат решение на национални равнища.

Европейски Съюз координира дейностите на 27-те страни членки, само че има малко благоприятни условия да се опълчи на епидемии, тъй като страните имат изключителни пълномощия що се отнася до здравните ограничения, рестриктивните мерки за пътешестване и наблюдението.

" Ройтерс " обобщава какво може и какво не може да направи Европейски Съюз.

Пътувания

Повечето страни в Европейски Съюз членуват в шенгенското пространство, което разрешава пасажери и артикули да пресичат границите без инспекции.

Правителствата могат да вкарат краткотраен надзор при положение на изключителни обстановки, като беше по време на мигрантската рецесия през 2015 година Тези ограничения на процедура лимитират презграничните пътувания и за тях би трябвало да бъде известена Европейската комисия. Нито една страна членка не е го е направила по време на създавалата се към ковид изключителна обстановка.

Много страни в Европейски Съюз разгласиха рекомендации за пътувания и предизвестиха са се заобикалят ненужните пътувания в инфектираните региони, в това число до Северна Италия.

Няма общоевропейска рекомендация за пътуванията, тъй като това е част от националните пълномощия, само че еврокомисията съобщи, че ще създаде информативен пример за пътуващите до и от високорискови зони.

Наблюдение, предварителна защита

Европейски Съюз може само да призове страните членки да споделят информация за епидемията на териториите си, само че няма пълномощия да постанова общи ограничения за наблюдаване.

Държавите вземат решение какъв брой теста са нужни, с цел да се ревизира разпространяването на болестта. Италия организира повече проби от която и да е друга страна в Европейски Съюз, което може частично да изясни по-високия брой на случаите там.

Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите, организация на Европейски Съюз, дава насоки за оценка на риска и предварителна защита на инфекцията.

Еврокомисията може да предложи обща социална поръчка за маски и други защитни такъми, с цел да се понижи риска от възможен дефицит.

Пари

Европейски Съюз употребява своя бюджет, с цел да подкрепи предварителната защита и ограничението на разпространяването на епидемията от ковид.

По-рано тази седмица еврокомисията разгласи 232 милиона евро за битка с заболяването на международни равнище. Половината от средствата ще отидат за Световната здравна организация, а 100 милиона ще бъдат изхарчени за медицински изследвания за ваксини, лекуване и принадлежности за диагностика.

Пари от Европейски Съюз бяха употребявани и за репатрирането на жители на съюза от наранени региони в Китай и Япония.

Европейската комисия евентуално ще разреши на страните членки, наранени от епидемията, да харчат повече, с цел да се оправят с изключителното състояние, изключвайки тези разноски от фискалните правила на Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (174)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР