Епидемията от коронавирус у нас отминава – за сезона, а

...
Епидемията от коронавирус у нас отминава – за сезона, а
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: И да има нова поява на COVID-19, надали ще е в този размер

Епидемията от ковид у нас отминава – за сезона, а евентуално и за годината. Ако има втора вълна, тя ще е в отчетливо есенно-зимния сезон и няма огромна възможност да е с мащабите на това, което удари България от март насам. Това разяснява пред БГНЕС основният държавен хигиеничен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Има разообразие на мненията дори на съществени научни центрове, като съгласно едни COVID-19 в никакъв случай повече няма да има това място в международния дневен ред, което има сега, до момента в който други чакат тежка втора вълна още септември, уточни специалистът. „ Аз съм по-скоро сдържан оптимист, доколкото става дума за един респираторен вирус, а те си имат преимуществени интервали, в които се популяризират. И да има нови огнища, те ще бъдат по-скоро в отчетливо есенно-зимен сезон и едва ли в чак такива огромни размери “, изясни той.
Епидемията от COVID-19 утихва: Излекуваните са 33, а новзаразените са 19 За последното денонощие има регистрирани 4 смъртни случая
В същото време Кунчев акцентира, че прекомерното и прекомерно бързото отхлабване носи риск от появяването на нови огнища. Той даде образец със Северна Македония, където поради интензивни контакти по празниците обстановката внезапно се е трансформирала и новите случаи са скочили внезапно в пъти.

Затова и „ има неща, които ще останат целесъобразни и то мощно целесъобразни – като да вземем за пример носенето на маски от хора, които имат някаква клинична демонстрация (кихане, кашлица, хрема). Препоръката за съблюдаване на физическа отдалеченост също следва да остане “.

„ Идеята е с привършване на изключителната епидемиологична обстановка да отпаднат съвсем всички ограничения и да останат като рекомендация всички останали ограничения на държание, разграничаване, на персонална хигиена и на стерилизация. Те са ефикасни освен за COVID-19, само че и за съвсем всички заразни заболявания “, уточни основният държавен здравен контрольор.

Според него у нас ограниченията са сработили и по тази причина има две съществени аргументи – бързото им използване и ангажираността на страната на всички равнища. Затова и опитът от последните месеци не се губи: „ Системата на публичното здраве ще е доста по-подготвена освен за COVID-19, само че и за всички останали провокации, свързани със заразни заболявания.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 2 560 22 146 1 206 Света 6 484 016 42 734 383 105 3 089 707 Заразени* Нови Починали България 2 560 22 146 Света 6 484 016 42 734 383 105
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР