Епидемията от коронавирус се оказа особено тежка за една от

...
Епидемията от коронавирус се оказа особено тежка за една от
Коментари Харесай

Една от най-горещите туристически дестинации в Европа може да изгуби €83 милиарда през 2020-а

Епидемията от ковид се оказа изключително тежка за една от най-големите стопански системи в Европейския съюз (ЕС). Испания се трансформира във втория огромен епицентър на болестта на Стария континент след Италия.

Бързият растеж на заболелите и умрелите там добави още напън върху стопанската система на фона на един от нерешените от предходната рецесия проблеми - високата безработица. Въпреки че Испания стартира лека-полека да смъква рестриктивните мерки, прогнозите за един от основните браншове към момента са доста мрачни.

Според изчисленията на World Travel & Tourism Council туристическата промишленост е съдействала за 14,3% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната през 2019 година. След удара на корона рецесията върху нея, упованията на сектора са секторът да остане в тежко положение до края на актуалната година.

По думите на вицепрезидента на една от огромните локални туристически компании - Exceltur, загубите на промишлеността за 2020 година ще бъдат в размер на десетки милиарди евро.
 Испания
Една от най-посещаваните дестинации в Европа " избавя " туризма си с €4,25 милиарда

Само през предходната година страната е била посетена от над 80 милиона туристи

Хосе Луис Сореда разяснява пред изданието Cinco Días, че промишлеността ще регистрира такива в размер на 83 милиарда евро за актуалните 12 месеца. Той показва, че за първата половина на 2020 година загубите са от 40 милиарда евро, а за втората се чака те да доближат 43 милиарда евро.

" Няма нито един фактор, който да ни дава мотив да считаме, че нещата ще се подобрят. Несигурността пораства, а яснотата се замъглява. Трудно е да се вършат прогнози даже за след 10 дни напред ", изяснява той.

Експертът подчертава върху решението за въвеждане на по-строги ограничения за придвижване в Барселона, откакто там беше регистриран растеж на инфектираните с ковид. Сореда предизвестява, че това решение ще има пряк резултат върху другите огромни градски дестинации в Испания като Мадрид, Севиля и Сарагоса.

" Представата, която се основава за Испания на открито е, че страната не управлява обстановката с вируса и това поражда суматоха. Всичко, направено дотук за връщане на доверието, се размива ", счита той.

Междувременно представителите на ресторантьорския отрасъл и на заведенията в Испания разгласиха отчет по-рано през седмицата, от който излиза наяве, че два на всеки три заведения в страната остават затворени. Повечето от тези, които въпреки всичко работят, са на загуба. Изчисленията демонстрират, че до момента порти са затворили 40 000 заведения и до края на година техният брой може да се усили до 70 000.
 Испания е изгубила €7 милиарда доходи от туризъм за месец
Една от най-посещаваните страни в Европа е изгубила €7 милиарда доходи от туризъм за месец

Април на процедура е бил нулев за страната откъм задгранични гости
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР