Епидемията от коронавирус нанесе най-тежкият удар в историята на автомобилния

...
Епидемията от коронавирус нанесе най-тежкият удар в историята на автомобилния
Коментари Харесай

Коронакризата уплаши автоиндустрията в Испания. И това застрашава 60 000 работни места

Епидемията от ковид нанесе най-тежкият удар в историята на автомобилния бранш със затварянето на производства и рекордния срив на продажбите. Коронакризата пристигна в тежък миг за промишлеността в Европа, която по този начин или другояче беше изправена пред усложнения с въвеждането на по-строги условия за нездравословните излъчвания и смяната на желанията на потребителите по пътя към производството на повече електрически автомобили.

В същото време поради мощно децентралицирания модел на работа на огромните компании в промишлеността, веригите за доставки бяха мощно наранени. В някои страни, като Франция, се появиха хрумвания за връщане назад на по-голямата част от производството на локалните компании в страната.

Като един от значимите пазари за производството на коли на Стария континент Испания се тормози от изтеглянето на фирмите от сектора, които дават работа на близо 60 000 души в страната. Опасенията наподобява основателни, след оповестена през предишния четвъртък информация в японския вестник Nikkei, съгласно която Nissan обмисля затварянето на испанския си цех, намиращ се в Барселона.

От икономическото издание Cinco Días показват, че от много време насам фабриката там работи на под 30% от потенциала си, а в това време затварянето ѝ може да докара на загубата на над 3000 работни места и да засегне още 20 000 такива индиректно.

От изданието показват, че преди време японската компания е оповестила проект за пресктруктуриране на бизнеса си и евентуално затварянето на завода в Барселона ще бъде част от него макар показаните по-рано проекти за построяването на още един цех за боядисване на стойност 70 милиона евро.

Тази информация евентуално ще бъде доказана на 28 май, когато следва Nissan да показа резултатите си за фискалната 2019/2020 година, както и тактика за развиване на бизнеса си.

Освен японската марка по няколко завода и десетки хиляди служащи в страната имат още Renault и PSA. За двете работят общо 23 600 души. Според обява на Financial Times обаче от Renault обмислят да изместят производството на моделиет Captur и Kadjar от базите във Валадолид и Паленсия във Англия.

Въпреки че при започване на годината Ford разгласи проекти да влага 42 милиона евро в производството на Plug-in и хибридните версии на Kuga и Mondeo, след разразяване на коронакризата от американския водач потвърдиха, че ще лимитират активността си в Европа като част от тактика за редуциране на разноските. Това слага под въпрос бъдещето на близо 7000 работни места в завода ѝ във Валенсия.

Междувременно локалната марка Seat, която е част от немската група Volkswagen, показа разочароващи резултати за април. Продажбите на марката са се сринали с 80,4% до 10 000 продадени бройки. Тя има общо 3 индустриални бази в Испания, където работят 11 000 души. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР