Епидемията от коронавирус може да се разпространи до около две

...
Епидемията от коронавирус може да се разпространи до около две
Коментари Харесай

Коронавирусът можел да зарази 60 процента от световното население

Епидемията от ковид може да се популяризира до към две трети от международното население , в случай че не може да бъде овладяна. Това предизвести водещият епидемиолог на Хонконг, представен от " Гардиън ".

Той насочи предизвестието, откакто ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) разгласи, че наскоро откритите случаи на инфектирани хора с ковид, които в никакъв случай не са посещавали Китай, може да е " върхът на айсберга ".
 Починалите от ковид към този момент са 1016, инфектираните 42 638
Починалите от ковид към този момент са 1016, инфектираните 42 638

Днес в Женева стартира световен конгрес...

Проф. Габриел Леунг, който управлява катедрата по социална медицина в Университета в Хонконг, акцентира, че първостепенният въпрос бил да се откри размерът и формата на айсберга . Повечето специалисти считали, че всеки инфектиран човек ще продължи да предава вируса на към двама и половина други души приблизително. Това дава " % на офанзива " от 60-80 %.

" Шейсет % от международното население е извънредно огромен брой ", акцентира Леунг пред " Гардиън " в Лондон, преди да отиде на значима среща на специалисти в централата на СЗО в Женева.

Дори в случай че общият % на смъртност е към 1 % , което съгласно Леунг е допустимо, откакто се вземат поради по-леките случаи, смъртността би била голяма .
 Близо всеки пети случай на ковид в Китай може да е с съдбовен край
Близо всеки пети случай на ковид в Китай може да е с съдбовен край

Учени от Центъра за разбор на инфекциозните болести по света са открили, че общото равнище на смъртност на случаите (CFR) на болни от ковид в провинция Хубей съставлява 18%.

Той ще каже по време на срещата на специалисти в СЗО, че главният проблем е мащабът на възходящата зараза в международен мащаб, а вторият приоритет е да се откри дали фрапантните ограничения, подхванати от Китай за попречване на разпространяването, са проработили - тъй като в случай че е по този начин, другите страни би трябвало да помислят за приемането им.

Смъртните случаи от вируса в континентален Китай към този момент са повече от 1000 души, като за последното денонощие има рекорден растеж на умрелите, макар че броят на новите доказани случаи леко е понижен.

Леунг, който един от международните специалисти по коронавирусни епидемии, който изигра съществена роля в епидемията от SARS през 2002-2003 година, работи в тясно съдействие с други водещи учени като сътрудниците си от Imperial College London и Оксфордския университет.
 Европейски Съюз с изключителна среща за ковид
Европейски Съюз с изключителна среща за ковид

Сега е време да обединим сили за прекъсване на тази зараза

В края на януари той предизвести в публикация за авторитетното здравно списание Lancet, че болестите евентуално ще " нарастват експоненциално " в градовете в Китай, оставяйки единствено една-две седмици зад Ухан, откъдето потегли болестта с новия ковид. На други места " самостоятелните самоподдържащи се епидемии в огромните градове в международен мащаб биха могли да станат неизбежни " заради забележителното придвижване на хора, които са инфектирани, само че към момента не са развили признаци, и неналичието на здравни ограничения за прекъсване на разпространяването.

Епидемиолозите и основателите на модели се пробват да схванат какво евентуално ще се случи, показва Льонг. " 60-80% от популацията на света ще се болести ли? Може би не. Може би това ще пристигна на талази. Може би вирусът ще понижи смъртността си, тъй като сигурно не му оказва помощ, в случай че убие всички по пътя си, тъй като и той ще бъде погубен ", обясни той.
 СЗО: Коронавирусът отвън Китай може би е единствено „ върхът на айсберга”
СЗО: Коронавирусът отвън Китай може би е единствено „ върхът на айсберга ”

Тедрос Адханом Гебрейесус насочи предизвестието, до момента в който Китай се пробва да се върне към естествения темп

Експертите също би трябвало да знаят дали рестрикциите в Ухан и други градове са лимитирали инфекциите. " Проработиха ли в Китай тези големи намеси, обществено разграничаване и рестриктивните мерки върху подвижността ", попита той и добави: " Ако е по този начин, по какъв начин можем да ги разгърнем или не е допустимо? "

Ще има компликации. " Нека приемем, че ограниченията са проработили. Но за какъв брой време можете да пандизите учебните заведения? За какъв брой време можете да блокирате цялостен град? Колко дълго можете да държите хората надалеч от комерсиалните центрове? И в случай че премахнете тези ограничавания, тогава ще се върне ли всичко в изходна точка и ще се развихри ли още веднъж? Така че това са доста животрептящи въпроси ", настоя ученият.

Ако блокирането на градовете в Китай не е проработило, налице е още една неприятна истина: че короновирусът може да не е допустимо да бъде стеснен. Тогава светът ще би трябвало да промени тактиката: вместо да се пробва да ограничи разпространяването на вируса, той ще би трябвало да работи за намаляване на резултатите му.
 Британия разгласи ковид за сериозна и непосредствена опасност за обществото
Британия разгласи ковид за сериозна и непосредствена опасност за обществото

СЗО за вируса по света: Накратко, може да виждаме единствено върха на айсберга
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР