Епидемия от птичи грип в едно от най-важните местообитания във

...
Епидемия от птичи грип в едно от най-важните местообитания във
Коментари Харесай

Птичи грип опустошава колония от морски птици на островите Фарн

Епидемия от птичи грип в едно от най-важните местообитания във Англия, която евентуално може да отнеме живота на десетки хиляди морски птици, е избрана като " невиждана покруса за дивата природа ", оповестява Българска телеграфна агенция. 

Рейнджъри в защитни костюми, работещи на островите Фарн край крайбрежията на Нортъмбърланд, до момента са събрали над 3000 мъртви птици за изгаряне. Опасенията им обаче са, че хиляди други, поддали се на смъртоносната болест, са паднали от скалите в Северно море.

Островите Фарн, за които се грижи Националният концерн, са значимо интернационално местообитание за 23 типа, в това число кайри. Те са дом на към 200 000 птици.

Птиците, гнездящи в скалите, наподобява са най-засегнати от епидемията от птичи грип, като измежду откритите има  гмурци, трипръсти чайки, млади кайри.

Рейнджърите, работещи за тръста, отстраняват труповете им, с цел да предотвратят по-нататъшно заразяване на скъпата дива природа. За лична сигурност те са носили защитни костюми, ръкавици и маски.

Някои от мъртвите птици са опръстенени. Сред жертвите е 8-годишна арктическа рибарка, прелетяла от островите Фарн до Антарктида и назад осем пъти през живота си, 230 000 километра. Открита е и 16-годишна трипръста чайка, която е опръстенена на островите през 2006 година

Годишно 45 000 души пътуват до островите Фарн, само че при започване на този месец те бяха затворени за гости.

" Благосъстоянието на личния състав, доброволците и посетителите е наш главен приоритет, до момента в който се оправяме с тази невиждана покруса за дивата природа на островите ", споделя основният управител Саймън Лий. " Националният концерн се грижи за островите Фарн от по-малко от 100 години и до момента няма данни за нещо толкоз евентуално нездравословно за нашите така и така застрашени колонии от морски птици ", добавя той.

Този вариант на птичия грип произлиза от Източна Азия и засегна домашни стада във Англия през зимата. Оттогава той се е популяризирал в цялата страна и е заразил дивите птици.

Щамът се популяризира при директен контакт на птиците със инфектирана птица, изпражнения, телесни течности или непряко посредством храна и вода.

Рискът за индивида се смята за доста невисок и хората рядко биват наранени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР