Епидемия от наднормено тегло и затлъстяване, причиняваща над 1,2 милиона

...
Епидемия от наднормено тегло и затлъстяване, причиняваща над 1,2 милиона
Коментари Харесай

Европа е обхваната от затлъстяване

" Епидемия " от наднормено тегло и затлъстяване, причиняваща над 1,2 милиона смъртни случая годишно, е обхванала Европа, предизвести Световната здравна организация в нов отчет, представен от Франс прес.

" Процентите на наднорменото тегло и затлъстяването доближиха размерите на зараза в целия район и не престават да се повишават ", предизвестява в известие за медиите европейският клон на организацията, сплотяваща 53 страни.

Близо една четвърт от пълнолетните в Европа са със затлъстяване, което значи, че затлъстяването е по-разпространено от който и да било различен район, с изключение на двете Америки, показва СЗО. Нито една страна от района не може да твърди, че е спряла разпространяването на казуса, чийто мащаб стана явен по време на пандемията от Ковид-19 - заболяване, при което наднорменото тегло е рисков фактор.

" Повишеният показател на телесното тегло е главен рисков фактор за незаразни болести, в това число рак и сърдечно-съдови болести ", декларира в отчета районният шеф на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Смъртността, дължаща се на наднорменото тегло и затлъстяването, надвишава 1,2 милиона души на година, което са 13% от смъртните случаи в района, показва изтеглянето. Затлъстяването е причина за минимум 13 типа рак и евентуално ще бъде директно отговорно за минимум 200 000 нови случая на рак годишно, съгласно СЗО.
" Очаква се тази цифра да нараства още през идните години ", предизвести организацията.

Последните цялостни данни, датиращи от 2016 година, демонстрират, че 59% от възрастните и близо едно дете на всеки три (29% от момчетата и 27% от момичетата) в Европа са с наднормено тегло. През 1975 година едвам 40% от възрастните са били с наднормено тегло. Затлъстяването измежду възрастните е повишено със 138% от същата дата, като се е нараснало с 21% сред 2006 и 2016 година.

Пандемията от Ковид-19 е разрешила да се оцени резултатът от разпространяването на наднорменото тегло в района. В същото време рестриктивните мерки (локдауни, затваряне на училища) са довели до " увеличение на излагането на избрани рискови фактори, които въздействат на вероятността човек да страда от затлъстяване или наднормено тегло ", предизвести Клуге.

Освен това пандемията е довела до неподходящи промени в питателните и спортни привички, против чиито трайни последици би трябвало да се борим, прикани СЗО. Според организацията ограничения, ориентирани против екологичните и пазарни фактори за нездравословното хранене, евентуално ще имат максимален резултат.

Освен това е належащо облагане с налог на подсладените питиета, субсидиране на здравословни храни, ограничение на маркетинга на нездравословни храни за деца и поддръжка на напъните за поощряване на физическата интензивност през целия живот.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР