Епидемия от болестта листериоза е избухнала в Южна Африка. Смъртните

...
Епидемия от болестта листериоза е избухнала в Южна Африка. Смъртните
Коментари Харесай

МВнР предупреждава за смъртоносна епидемия в Южна Африка

Епидемия от заболяването листериоза е избухнала в Южна Африка. Смъртните случаи към този момент са 61. Симптомите на болестта наподобяват грип и в случай че незабавно не се подхващат ограничения, може да бъде наранена централната нервна система.

От Министерство на външните работи предлагат на българите, които имат намерение да посетят Република Южна Африка, да подхващат вероятните ограничения за предотвратяване от болестта. Болестта е извънредно сериозна и може да докара до гибел, само че е лечима. Причинява се от бактерията Listeria monocytogenes, която се намира в почвата, водата, растенията и някои скотски екскременти. Животински артикули (в това число месо, месни и млечни продукти), риба и пресни зеленчуци и плодове могат да бъдат инфектирани от тези източници.

Към сегашния миг има 727 лабораторно доказани случаи, като най-засегната е провинция Хаутенг (Претория и Йоханесбург) с 61% от случаите, от които са изолирани 134 пациенти или 18%. Смъртните случаи са 61. Симптомите, които се развиват извънредно бързо, наподобяват грип – висока температура и тресчица, главоболие, гадене и повръщане, болки в мускулите. Ако не бъдат подхванати ограничения за лекуване, може да бъде наранена централната нервна система. Особено уязвими са хората с отслабена имунна система, хронично болните, болните от СПИН, дребните деца, бременните и възрастните. Болестта се лекува с банкет на антибиотици. 91% от изолираните случаи са вид ST6, което поддържа хипотезата, че е допустимо източник на инфектирана храна в едно-единствено индустриално дружество да е предизвикал епидемията.

Засега е затворена една пилешка касапница в провинция Хаутенг, където е било намерено инфектирано пилешко месо. Здравните управляващи в Южна Африка предизвестяват лицата, при които се демонстрират признаците, да се обръщат неотложно за помощ към профилирани медицински заведения. Препоръчва се нараснало внимание и хигиена при приема на всички сурови храни, плодове и зеленчуци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР