Епидемиологичната обстановка се подобрява. Утре вероятно ще излезем от тъмночервената

...
Епидемиологичната обстановка се подобрява. Утре вероятно ще излезем от тъмночервената
Коментари Харесай

Кацаров: Пречупихме вълната. Утре излизаме от тъмночервената зона

Епидемиологичната конюнктура се усъвършенства. Утре евентуално ще излезем от тъмночервената зона. Това сподели на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

„ Епидемичната кривата стигна равнище съвсем равна на 500. Това чакахме от няколко седмици ”, съобщи проф. Мира Кожухарова, съобщи Нова тв.

Връх на вълната е бил на 4 ноември, когато е била записана заболеваемост от 728,3 на 100 000 население.

„ Към момента кривата доста внезапно спада. Това е положителната вест ”, сподели Кожухарова.

Здравните управляващи регистрираха позитивен резултат от зелените документи. Именно с помощта на тях е имало висок % на хора, които се тестват.

„ Това има доста позитивен резултат в епидемиологична вълна, тъй като се хващат случаите ”, изясни проф. Кожухарова.

По думите й над 25% е имунизираното население все още у нас.

Министерство на здравеопазването взе решение, като признателност за това, което проф. Кожухарова е направила, да я награди със златен орден.

Остава висок броя на смъртните случаи, което е обвързвано преди всичко с отхвърли от имунизация, което би имало добър ехект точно в тази област, изясни проф. кожухарова

Кацаров акцентира, че епидемиологичната конюнктура се усъвършенства както във връзка с броя на инфектираните, по този начин и във връзка с броя на хоспитализациите, на смъртността, съобщи Гласове.

" От 1 декември влиза в действие нов цикъл на изключителна епидемиологична конюнктура. Правителството я удължи с четири месеца. Това постанова издаването на нови заповеди. Те са издадени. Има някои корекции, които сме създали в тях и желаеме да ги представим на вашето внимание и да отговорим на въпроси, в случай че имате такива ", съобщи още Кацаров.

Съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова посочи, че сега кривата на заболеваемост внезапно спада, което е доста добра вест.

" Постепенно следим и понижаване на хората, които се нуждаят от болнично лекуване. Броят им също понижава. Разбира се, с изключение на приятната вест, че тази вълна затихва, броят на смъртните случаи е висок. На първо място причина за това е отводът от имунизация. Данните, които имаме демонстрират обаче, че въпреки и постепенно броят на имунизираните се усилва ", добави тя. 

Съветничката на здравния министър обърна внимание на позитивния резултат от зелените сертифкати.

" В началото те бяха признати по един войствен метод, само че в този момент всички сме уверени, че има изгода от тях. Независимо от това, че общо взето бяха почнали да се усилват броя на изследваните проби, във връзка със зелените документи, доста внезапно набъбна броят на хората, които се изследваха. Това по време на епидемиологична вълна има позитивен резултат, тъй като позитивните бързо се откриват и във всички случаи това спомага за понижение на разпростренението ", сподели още проф. Кожухарова.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР