Епидемиите и вирусите дебнат човечеството от векове, вдъхновяващи литература и

...
Епидемиите и вирусите дебнат човечеството от векове, вдъхновяващи литература и
Коментари Харесай

Вирусите дебнат човечеството от векове: 3 книги, които предсказват пандемията


Епидемиите и вирусите дебнат човечеството от епохи, вдъхновяващи литература и други форми на изкуството, разпростряли се обратно, преди даже да имаме доктрина за заболяването на зародишите.

В книги като „ Журнал за годината на чумата “ (1722) на Даниел Дефо, „ Горещата зона “ (1994) на Ричард Престън и „ Чумата “ на Алберт Камю (1947) се изследват човешките събития от епидемиите. 

Вирусите и други заболявания също са се трансформирали в известна тематика за филмите и малкия екран, започвайки пандемията на зомбита в „ Омега индивидът “ (1971 г.) или паднала от космоса в варианта „ Андромеда “ (1971 година, основан на първия разказ, който Майкъл Кричтон написа под личното си име). Някои художници намират смисъл в чумата и нейните размиващи резултати посредством обществото, други виждат единствено безполезна гибел.

Но до момента в който доста измислени пандемии са прекомерно неправдоподобни, с цел да се имат вяра елементарно, от време на време филмът или книгата са изненадващо покрай живота. Когато става дума за романа ковид COVID-19, има шепа измислени истории с задоволително припокриване с действителни събития, с цел да се чудим, дали създателят някак е планувал настоящата пандемия?

Някои от тези вирусни прогнози изискват толкоз доста разпъване, че не може да се каже, че даже са планували незадълбочено пандемията на ковид. Други са толкоз близки, че ще се чудите дали прогнозата в действителност би могла да види в бъдещето.

1. Маската на алената смърт/ написан от Едгар Алън По и режисьор Роджър Корман/ оповестена през 1842 година, филмът излязъл през 1964г

" Никога морът не е бил толкоз съдбовен или толкоз ужасяващ. Кръвта беше неговият аватар и неговият щемпел - зачервяването и ужасът на кръвта. Имаше остри болки и ненадейно виене на свят, а по-късно щедро кървене в порите, с разтваряне ", Едгар Алън Пише По, описвайки измислената зараза в центъра на своята къса история „ Маската на алената гибел “.

Червената гибел въобще не наподобява на признаците на COVID-19, нито прогнозата му, която убива жертвите си за минути. " Целият пристъп, прогрес и преустановяване на заболяването бяха случаите от половин час ", написа По.

Но макар че няма нищо в самото заболяване, което би могло да се преглежда като предсказание на новата коронавирусна пандемия, обществената диагноза на По е евентуално да звучи малко по-познато. В късата история принц Просперо кани хиляда „ хале и лекомислещи другари “ да изчакат заболяването с него в насаме, укрепено абатство. Там те събраха голям брой хранителни запаси, завариха болтовете на вратите затворени и взеха решение да изчакат чумата. „ Външният свят може да се грижи за себе си “, помислиха те. 

2.Край на дните: Предсказания и пророчества за края на света/ написани от Силвия Браун и Линдзи Харисън/ оповестена през 2008 година

През лятото на 2008 година екстрасенс, който твърдеше, че е почнал да получава интуиции на 5-годишна възраст, разгласява книга, съдържаща злокобно предсказване.

„ Около 2020 година тежкото заболяване, сходно на пневмония, ще се популяризира по целия свят, нападна белите дробове и бронхите и ще се опълчи на всички известни способи на лекуване “, сподели той. " Почти по-смущаващо от самата болест ще бъде фактът, че внезапно ще изчезне толкоз бързо, колкото дойде, нападна още веднъж 10 години по-късно и по-късно изцяло ще изчезне. "

Прогнозата “изтупа ” от обществената памет и авторката на книгата Силвия Браун умряла през 2013 година Но пандемията на ковид притегли ново внимание към книгата на Браун „ Край на дните: Предсказания и пророчества за края на света “.

3.Les Prophéties/написан от Мишел де Нострадаме, a.k.a. Нострадамус/публикувана през 1555г

Тъй като толкоз постоянно се счита, че Нострадамус е предсказал настоящите събития, е изненадващо какъв брой малко наподобяват някакви негови прогнози с новата пандемия на ковид. В Les Prophéties, френският астролог и доктор направи прогнози в четириредови строфи, наречени четиристранни - общо 942.

Нострадамус загатва чуми пъти през Les Prophéties, само че единствено един четириъгълник (Century V, Quatrain 63) наподобява въобще от голяма важност за COVID-19:

От суетната предприемаческа чест и неоправдана тъжба,

 

Лодки се хвърляха измежду латинците, мраз, апетит, талази

 

Недалеч от Тибър земята оцветява кръв,

 

И разнородни язви ще бъдат върху човечеството. "

 

Що се отнася до прогнозите, тя е много тънка, само че споменаването на Нострадамус за Тибър - река в Италия, постоянно гледана като знак на страната и нейната история - може да се преглежда като алюзия към европейската нация, която е изключително твърда от пандемията на ковид.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР