Eпидемичната ситуация се утежнява, последната седмица почти няма ден, който

...
Eпидемичната ситуация се утежнява, последната седмица почти няма ден, който
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Вероятно и малките ученици ще минат на дистанционно обучение

Eпидемичната обстановка се утежнява, последната седмица съвсем няма ден, който да не бележи връх в броя на новите положителни случаи. Натискът върху лечебните заведения става прекомерно огромен, като на избрани места те изпитват усложнения да обезпечат здравна помощ на всички нуждаещи се. Това съобщи пред основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев във връзка с стягането на ограниченията против разпространяването на ковид.

По думите му 2-седмичното затваряне на питейни заведения и нощни заведения и минаване на гимназисти и студенти на онлайн образование може да се окаже по-дълго, в случай че не прекършим кривата на заболеваемостта.

„ Много е евентуално “ и най-малките възпитаници да учат отдалечено – макар позицията на МОН, че при тях успеваемостта на тази форма е най-ниска и има най-вече компликации. „ Ако данните покажат, че е належащо, ще минат на отдалечено образование “, акцентира Кунчев, който е под карантина поради контакта си с премиера Бойко Борисов.

„ Възможно е в допълнение стягане на тези ограничения без да се стига до локдаун на обитаеми места – това не е кой знае какъв брой ефикасна мярка. Вечерният час съгласно мен не е от най-ефективните, основава усложнения на жителите, само че в общини, където е прекомерно огромна заболеваемостта, управляващите го вършат “, разяснява Кунчев, като акцентира, че макар огромните национални ограничения от през вчерашния ден вечерта, остава опцията на локално равнище да се вземат решения.

Той съобщи още, че в Европа има най-малко 10 страни със доста по-висока от нашата заболяемост.

„ Обикновено съпоставяме с Чехия, тъй като сме близки като население, организация и социално-икономически условия. Ако имахме чешката заболяемост сега, щяхме да имаме сред 5 и 6 хиляди позитивни случаи на ден. Това не е невероятно да се случи, в случай че не вземем ограничения и част от хората не престават да не съблюдават наредбите “, сподели основният здравен контрольор.

Доц. Кунчев изясни, че направените над 11 хиляди PCR теста са напълно в потенциала на българските лаборатории.

„ В осведомителната система за COVID-19 информация вкарват 185 лаборатории, които работят всекидневно и имат потенциал от доста над 11 хиляди Aко работят всички на най-много могат да доближат даже 30-40 хиляди теста на ден. 65 са единствено лабораториите в заповедта на здравното министерство, чиито резултати се признават в други страни. “, разяснява той.

Според него има огромна възможност изключителната епидемиологична конюнктура да бъде удължена, само че не се ангажира с съответни прагове на заболеваемост: „ При другите респираторни болести има 2-3-4 седмици пик и следва намаляване. Дали ще стане по този начин се надявам, само че нямам доверие – не се държи като характерен респираторен вирус “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР