Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход

...
Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход
Коментари Харесай

Славен ден - навършват се 145 години от Шипченската епопея

Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 година сред войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Честванията се организират под патронажа на президента Румен Радев.

В тях ще взе участие вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще се изкачи на връх Шипка в събота.

Министърът на защитата Димитър Стоянов също ще уважи паметта на починалите за освобождението и националното обединяване на България, ще участва и заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Цанко Стойков.

На историческия връх Шипка на тържествена гала от 11.30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя. Министърът на защитата ще открие фотодокументалната галерия „ Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски… “. За първи път на това място ще се организира и националната осведомителна акция „ Бъди боец “. На нея ще бъдат показани съществени военни формирования от типовете въоръжени сили с показ на въоръжение и техника и ще бъде предоставена настояща информация за интересуващите се от военна кариера.

От 20.00 ч същата вечер в храм-паметника „ Света Петка “ в местността „ Петрова равнища “ министър Димитър Стоянов ще участва на заупокойната молитва за починалите преображенци за 119 години от Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.). По време на тържествената инспекция (заря) той ще одобри почетния строй и ще произнесе слово по случай годишнината.

Армията слага още един акцент в съботния ден, а точно акцията „ Бъди войник”.

На 20 август от 10:00 часа на огромния паркинг на връх Шипка всички посетители на тържествата ще могат да видят другите структури на Министерството на защитата и формирования на Българската войска. Събитието има за цел да „ извади” Българската войска пред обществото, да ориентира младежите към военната специалност и да издигане престижа на въоръжените сили. Кампанията има упоритостта да сътвори позитивни настройки измежду обществеността в региони, в които няма обичайно военни формирования и структури на Министерството на защитата, поданството да се запознае със обществения статут на военнослужещия, както и с опциите за личностно и професионално развиване във Въоръжените сили на Република България. Ще бъде изработен неподвижен и динамичен показ на военна техника, снаряжение и съоръжение на Сухопътните войски и специфичните сили, тактики и процедури, демонстрации. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР