EPA В социалните мрежи, на опашката пред супермаркета, в телевизионното студио,

...
EPA
В социалните мрежи, на опашката пред супермаркета, в телевизионното студио,
Коментари Харесай

Коронавирус и грип: Сравнението било като между акула и цаца

 EPA В обществените мрежи, на опашката пред супермаркета, в телевизионното студио, в Ютюб и по медиите, в Германия и в България - тезата, че коронакризата е просто някаква пресилена суматоха на цялото човечество, участва навсякъде. Коронавирусът не е по-страшен от която и да било предходна грипна вълна и в случай че не бяха всеобщите проби, никой нямаше да го забележи, твърди да вземем за пример доктор Волфганг Водарг, един от най-често цитираните скептици. Водарг е пулмолог, някогашен народен представител в Бундестага от ГСДП и член на борда на " Трансперънси Интернешънъл “ в Германия. Според експертната инспекция на журналисти от ARD обаче, в своите тези Водарг нарочно подминава или премълчава редица обстоятелства.

Неговите успокояващи изказвания са прекомерно хубави, с цел да са правилни, написа и " Зюддойче Цайтунг “, който е потърсил експертното мнение на вирусолога Георг Борнкам. Принципно Борнкам е склонен с тезата на Водарг, че грипни вируси има всяка зима.

" Но сегашният вирус въобще не може да се съпоставя с предходните “, споделя Борнкам, съгласно който такова съпоставяне е като " сред акула и цаца “ . Професорът възразява на своя сътрудник изключително остро по още един пункт: " Тезата, че пандемията не би съществувала, в случай че не се правеха толкоз доста проби, е безусловно неудържима “.

В изявление за " Зюддойче Цайтунг “ Волфганг Водарг твърди точно това: че вирусът нямаше да направи усещане никому, в случай че не го търсеха напълно целеустремено. Водарг цитира и различен експерт с доста блестящо медийно наличие в последно време: епидемиолога Джон Йоанидис от Станфорд. Според Йоанидис, за ковид се знае прекомерно малко, с цел да можем да преценим какви ограничения са нужни и съответни.

Той е един от първите, които обявиха, че причина за суматохата е не друго, а таман всеобщите проби. Борбата против болестта може би ще провокира повече вреди, в сравнение с добрини, счита Йоанидис и илюстрира изказванието си с метафората за слона, който се уплашил от едно коте и паднал в пропастта. Ще набъбнат депресиите и страховите неврози, а пациенти с други болести няма да получават съответна терапия, предизвестява той.

Да, сега никой още не може да каже колко рисков е коронавирусът, съгласява се с него проф. Борнкам. И е мъчно да се предвижда какъв брой хора ще умрат, просто тъй като до момента няма направен имунитет против КОВИД-19, добавя специалистът.

Специалисти като Водарг и Йоанидис, които считат заплахата за пресилена, а ограниченията за несъразмерни, са прави в едно: към момента знаем прекомерно малко за вируса, написа " Зюддойче Цайтунг ". Но напомня, че без значение от това политиката е била принудена да вземе незабавни ограничения, с цел да не се окаже след това прекомерно късно.

Марк Липсич от Харвардското учебно заведение по публично здраве показва в резюме на тези разногласия два потвърдени обстоятелството. Първо: броят на тежките случаи нараства бързо във всички страни, където се е популяризирал вирусът. И второ: без ограничения за управление на пандемията последствията щяха да бъдат ужасни. Който изчаква прекомерно дълго, рискува колапс на цялото опазване на здравето, споделя Липсич.

Според специалистите на ARD, всички теории за безобидността на епидемията към този момент са опровергани от действителността. Медията напомня да вземем за пример, че напълно до неотдавна редица хомеопати в Германия предвещаваха бърза победа над ковид - съгласно техните прогнози, още в края на март. Действителността опровергава и други " доказателства “ на скептиците. Например, че трагедията в Северна Италия се дължи само на неприятното италианско опазване на здравето. Или пък че в немските лечебни заведения няма напор от пациенти, а интензивните отделения са надали не празни - точно такива изказвания популяризират доста " очевидци ", които се аргументират със лични наблюдения и диалози с други " очевидци ", приключва " Дойче Веле ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР