Епъл (Apple Inc) стана в понеделник първата компания, чиято пазарна

...
Епъл (Apple Inc) стана в понеделник първата компания, чиято пазарна
Коментари Харесай

"Епъл" е първата компания, оценена от борсата на 3 трилиона долара

Епъл " (Apple Inc) стана в понеделник първата компания, чиято пазарна оценка надвиши 3 трилиона $. Това стана в първия ден на борсова търговия за 2022 година, на която акциите на компанията завършиха деня с една концепция под този предел - 2.99 трлн. $ обща оценка.

Обяснението е, че вложителите залагат на това, че производителят на смарт телефоните " Айфон " ще продължи да изкарва на пазара лични новаторски артикули, откакто изследва нахлуване в секторите на самостоятелните коли и виртуалната действителност. Вложителите в акции на най-високо оценената от тях компания в света разчитат милиони хора по света да продължат да купуват iPhone, MacBook и услуги като Apple TV и Apple Music.

След като починалият съосновател и някогашен основен изпълнителен шеф Стив Джобс сподели първия айфон през януари 2007 година, акциите на компанията нарастнаха с към 5800 %. За същия интервал показателят S&P 500 се е повишил с към 230%.

През 2011 година отпред застана Тим Кук и компанията внезапно усили приходите от продажба на музика и стрийминг на видео наличие. Зависимостта от продажбите на смарт телефони понижа от над 60% през 2018 година на към 52% през фискалната 2021 година Това успокои много вложители, които се притесняваха, че " Епъл " е прекомерно подвластна от водещия си артикул.

Смартфоните ще продължат да са главен източник на доходи, изключително откакто втори следващ месец " Епъл " е водеща на китайския пазар, най-големият в света за този сегмент, изпреварвайки съперници като Vivo и Xiaomi, сочат данни на CounterPoint Research.

 Курсът на акциите на компанията през последните 5 години.
Курсът на акциите на компанията през последните 5 години.

Но някои вложители са обезпокоени, че се изчерпва темпото на разширение на потребителската база на компанията, както и от това какъв брой средства би могла да притегли тя от всеки от тях. Включително тъй като не се появява нов артикул, сполучлив колкото iPhone. Според други бъдещето е в други сегменти като 5G технологиите, електрическите автомобили, изкуствения разсъдък.

Това се вижда и от шеметния напредък на привлекателността на софтуерния компании за вложителите. Следващата по оценка е Microsoft Corp (2.5 трлн. долара), а Alphabet, Amazon.com и Tesla са с оценка над 1 трлн. $. За съпоставяне, саудитската държавна петролна компания има $1.9 трлн. борсова оценка.

Само 16 месеца бяха задоволително на " Епъл " да добави 1 трлн. $ към оценката си от 2 трлн. Тя стана първата над 1 трлн. $ на август 2018 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР