ЕПА/БГНЕС Сега всички си стоят по домовете, слушат музика, четат, гледат

...
ЕПА/БГНЕС
Сега всички си стоят по домовете, слушат музика, четат, гледат
Коментари Харесай

Българин от САЩ: Никога не съм виждал Ню Йорк толкова празен

 ЕПА/БГНЕС " Сега всички си стоят по домовете, слушат музика, четат, гледат филми… – споделя Петър Славов-син. – Дано най-малко в този момент хората осъзнаят, че изкуството е част от живота, от обществото. А хората, които го основават, живеят освен за, само че и от работата си. “

Пепи, както го назовават приятелите му, напълно не е единственият български музикант в Съединени американски щати, само че сигурно е измежду малцината наши сънародници, съумели да се утвърдят като джаз реализатори оттатък океана. Той е измежду най-търсените контрабасисти в Ню Йорк. Свирил е с някои от най-големите модерни американски джазмени, а преди месеци ви представихме първия му авторски албум.

Както всички музиканти на свободна процедура по света и той остава внезапно без задължения за неустановен интервал от време.

" Първият знак беше, че започнаха да анулират концерти, турнета… Получавахме лавина от известия и имейли. След това започнаха да падат и клубните участия. Накрая се оказа, че би трябвало да си седим в къщи, само че възбраната не е толкоз строга – няма вечерен час, нито възбрана за излизане. Сигурно знаете от новините, че тук ограниченията малко закъсняха. Има проблеми с болничните кревати, с тестването, което е малко учудващо за мен. Но това е ситуацията – седим си у дома, надяваме се, че няма да разболеем и че скоро ще отмине .

За музикантите е напряко пагубно, защото ние разчитаме или на концерти, или на преподавателска работа. Аз давам уроци онлайн в този момент, само че при мен акцентът постоянно е бил върху концертите. Не бих споделил, че сега се прави изключително доста за музикантите на свободна процедура, само че има способи. В Европа системата е друга и там може да се разчита повече на страната, само че тук има доста emergency grants– незабавни дотации от частни фондации. Аз към този момент завоювах два гранта и това ще покрие част от разноските ми, споделя той пред " Радио България ".

А Данъчната организация ще изпрати на всеки, който си е плащал постоянно налозите по 1200 $ . Музикантите могат да аплайват за въпросните грантове, само че би трябвало да показват какви и какъв брой техни концерти са били анулирани. Аз имам десетки такива, тъй че за мен не е проблем. Има опция да аплайваш за помощ за безработни, само че тази организация е толкоз затрупана от претенции, че е невероятно да се свържеш с тях. На локално равнище също се плануват разнообразни ограничения. Да забележим къде ще му излезе краят…Трябва да се има поради, че Ню Йорк е център на музикалната промишленост – тук има опери, симфонични оркестри, единствено в театрите на Бродуей са ангажирани десетки хиляди музиканти, артисти, артисти, танцьори, театрални служащи, които внезапно останаха без работа. Повечето културни институции тук са частни, само че подпомагани от страната . “

В " епицентъра на рисковата обстановка в Съединени американски щати “ Петър е избрал да съблюдава рекомендациите и да излиза допустимо минимум. След първичния потрес, към този момент е построил някакъв темп − свири, написа музика, чете, гледа филми.

" Никога не бях виждал Ню Йорк толкоз празен , само че познати, които разхождат кучетата си в парка, споделят, че е цялостно с хора, които явно не съблюдават никаква отдалеченост. Ако беше различен тип заболяване, да вземем за пример ебола, хората щяха да се изпокрият в домовете си. Но това е грип и някак го подценяват . Следя всичко, което се случва в България. " Да чукнем на дърво “, бурята към този момент я отминава. Надявам се, че на всички места по света хората ще осъзнаят, че изкуството е съществена част от живота, от обществото. Защото интернет по някакъв метод обезцени музиката и останалите изкуства и всеки си мисли, че това е някакво развлечение, представление, че то е гратис, че може и без него, а хората на изкуството се " хранят от въздуха “.

Ако изляза здрав и жив, дай Боже, може би ще правя оценка по напълно друг метод някои обикновени неща, на които не съм обръщал внимание и съм приемал за даденост . Преди няколко дни ми се наложи да отида до магазина. Това извършване на покупки ми достави такова наслаждение, ненадейно беше за мен едно рутинно деяние да ми се стори толкоз прелестно. Цял ден бях " зареден “ от това и си дадох обещание в никакъв случай повече да не одобрявам свиренето с хора и свиренето за хора като даденост. Музиката е прелестна форма на обществено другарство, на продан на сили, даже на въздух (ама в този момент обменът на въздух е опасен). Аз съм оптимист и съм уверен, че във всяко ново предизвикателство, стига да не е ужасяващо тежко, постоянно има нещо хубаво. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР