EП върна на поправителен Унгария и Румъния за бъдещи еврокомисари

...
EП върна на поправителен Унгария и Румъния за бъдещи еврокомисари
Коментари Харесай

ЕП отхвърли кандидатите за еврокомисари на Румъния и Унгария. Фон дер Лайен чака нови имена

EП върна на изправителен Унгария и Румъния за бъдещи еврокомисари откакто правната комисия на Европейския парламент удостовери през днешния ден решението си от предходната седмица да не допусне до чувания Рована Плумб (Румъния) и Ласло Трочани (Унгария), препоръчани да бъдат еврокомисари надлежно за превоза и за политиката на съседство и разширението на Европейски Съюз. Това заяви пресслужбата на Екологичен потенциал.

Предстои ръководителят на Екологичен потенциал Давид Сасоли да изпрати писмо до новоизбрания ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с цел да се реши какви да бъдат идващите стъпки. Очаква се, че Фон дер Лайен ще изиска от Букурещ и Будапеща да предложат нови претенденти.

Докато всички претенденти за еврокомисари не устоят сполучливо изпитите пред евродепутатите, новата Европейска комисия не може да встъпи в служба. По-рано Екологичен потенциал посочи, че в случай че чуванията не преминат по график, гласуването на новата комисия няма да може да се състои на 23 октомври, както беше в началото планувано. Според графика Трочани трябваше да бъде изслушан от евродепутатите на следващия ден.

Междувременно някогашен чиновник на белгийското контраразузнаване е внесъл през днешния ден нова тъжба против вицепремиера Дидие Рейндерс, препоръчан за еврокомисар в идната Европейска комисия, оповестяват локални медии.

В събота белгийската прокуратура заяви, че оставя без последици инспекцията за пране на пари и за присъединяване в раздаването на подкупи, подхваната против Рейндерс по данни от същия източник. В новата си тъжба някогашният контраразузнавач декларира, че е получавал смъртни закани от мнозина висши държавни чиновници, в това число от обкръжението на Рейндерс, осведоми Българска телеграфна агенция.

Жалбоподателят твърди, че е бил заплашван и унизен поради следствията, които водил, свързани с пране на пари, корупция и проведена престъпност. Той разяснява, че мотив за заканите от доближените на вицепремиера били негови инспекции, свързани с размразяването от Белгия на имущество на Либийската джамахирия и смяната на наказателното законодателство в интерес на наранени от интернационалните корупционни следствия.

Медиите означават, че до момента Рейндерс отхвърля каквато и да било виновност. Изслушването на белгийския претендент в Европейския парламент е планувано за 2 октомври.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР