ЕП прие доклад относно компетентността, признаването и изпълнението на решения

...
ЕП прие доклад относно компетентността, признаването и изпълнението на решения
Коментари Харесай

ЕП призова за по-добра защита на висшите интереси на децата

ЕП одобри отчет по отношение на компетентността, признаването и осъществяването на решения по брачни въпроси и такива, свързани с родителската отговорност, и по отношение на интернационалното похищение на деца. Докладът бе признат с огромно болшинство. С него се оферират промени в регламента Брюксел 2а, които ще допринесат за по-добра отбрана на ползите на децата, наранени от тези производства.

Ключови промени на българския евродепутат Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ, който работи интензивно по тематиката, залегнаха в окончателния текст. Според него с промяната на регламента Брюксел 2а ще се ускори съдействието освен сред централните органи на страните членки, само че и сред обществените органи, които също имат отношение към производствата по лишаване на родителската отговорност.
„ В центъра на промяната са ползите на децата.

Голяма част от измененията целят точно това -те да бъдат по-добре предпазени в процедурите по родителската отговорност и при бракоразвод или разлъка на техните родители, както и в случаите на похищение “, разяснява Емил Радев.

С измененията в регламента Брюксел 2а се цели да бъдат съкратени периодите при процедурата за връщане на отвлечено от единия родител дете, както и улеснение на процедурата за настаняване на дете в друга страна членка.

В своето изявление пред Екологичен потенциал Емил Радев обърна изключително внимание на последователността във възпитанието на детето, както и неговите етнически генезис, вяра, просвета и език.

Според българския евродепутат в случаите на дълготрайно настаняване на дете, органите би трябвало постоянно да прегледат опцията за настаняване при родственици и членовете на фамилията, даже и те да живеят в друга страна. Трябва да се подсигурява, че родителите и роднините на детето могат, без значение от местопребиваването си, да имат постоянни персонални връзки с него.

Равното отнасяне на страните в производствата, както при бракоразвод, по този начин и при лишаване на родителската отговорност е различен акцент от отчета на Европейския парламент. При интернационалните двойки постоянно едната страна ще бъде в неизгодна позиция от позиция на правосъдни производства пред непознат съд, в непозната страна, на непознат език, с непознати традиции и т. н.

За това всяка от страните в делото по бракоразвод, връщане на дете, или лишаване на родителската отговорност би трябвало да бъде осведомена в цялостна степен и навреме за всички подхванати ограничения на език, който схваща изцяло. Тези разпореждания са от изключителна значимост, защото процедурите за лишаване на родителска отговорност се следват разумно от процедурите за осиновяване. Това би помогнало да не се стига до случи на отнемането на родителските права без единодушието на родителите, както се случва постоянно във Англия.

В умозаключение българският евродепутат съобщи: „ Считам, че регламентът Брюксел 2а би трябвало да подсигурява запазването на цялостен суверенитет на страните във връзка с националното материално право в областта на родителската отговорност и да не постанова непознати за дадената страна членка правни отношения в тази област! “

Европейският парламент има единствено консултативна роля по тези въпроси. Държавите членки са тези, които следва да решат какво от предложенията на евродепутатите да бъде взето поради при приемането на окончателния текст на регламента. Тук значима роля ще има българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което в региона на правораздаването, слага регламента Брюксел 2а като главен приоритет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР