ЕП подкрепя България и Румъния да бъдат приети в ШенгенЕвропейският

...
ЕП подкрепя България и Румъния да бъдат приети в ШенгенЕвропейският
Коментари Харесай

ЕП подкрепя България и Румъния да бъдат приети в Шенген

ЕП поддържа България и Румъния да бъдат признати в Шенген
Европейският парламент утвърди резолюция, с която поддържа България и Румъния да бъдат признати в Шенген.

Eвропейските депутати гласоподаваха резолюция за цялостното приемане на България и Румъния в Шенген. 514 бяха "за", 107 - "против", а 32 гласоподаваха "въздържал се".

Дебатите по тематиката бяха през вчерашния ден, като нито един от изказалите се не оспори, че двете страни изцяло покриват критериите за задачата.

Еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич също съобщи, че България и Румъния са подготвени за пространството за свободно придвижване, само че напомни, че окончателната дума е на Съвета, който би трябвало да гласоподава единомислещо за приемането им.

"Нашата позиция е, че Съветът би трябвало неотложно да отвори Шенгенското пространство за България и Румъния. Все отново той би трябвало да вземе окончателното решение, а знаем, че за него е належащо единогласие. Европейската комисия няма публична роля в този процес", сподели той.

Подкрепа за присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство по време на снощния спор заявиха и от Европейската национална партия, от групата на социалистите и демократите, европейските консерватори и от представителите на либералите. За изцяло приемане на България и Румъния в Шенген настоя евродепутатът от Партията на европейските социалисти и водач на ПЕС Сергей Станишев. Той показа пред сътрудниците си в Страсбург готовността на двете страни за включване в пространството за свободно придвижване. /БГНЕС, БНР
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР