EP Plenary session – The recent JHA Council decision on

...
EP Plenary session – The recent JHA Council decision on
Коментари Харесай

Емил Радев пита ЕК за нови мерки в подкрепа на хуманното отношение към животните 

EP Plenary session – The recent JHA Council decision on Schengen accession
Евродепутати насочиха въпрос към Европейската комисия какви ограничения се плануват в поддръжка на хуманното отношение към животните. Пряк мотив за питането, което е по самодейност на зам.-председателя на Интергрупата за хуманно отношение и запазване на животните Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ), е тревожната информация за случаи на изключителна свирепост към кучета в общинския подслон за безстопанствени животни в Благоевград.

С искане за писмен отговор членовете на Екологичен потенциал упорстват Комисията да обясни по кое време ще предложи всеобхватно европейско законодателство по отношение на хуманното отношение към домашните любимци — кучета и котки. Поставят се въпроси и за съществуващите и планувани от Европейска комисия ограничения за възстановяване на ситуацията, обвързвано със отбраната на четириногите. В претекстовете си евродепутатите показват, че жителите на Европейски Съюз отглеждат почти 60 млн. кучета и 64 млн. котки, само че към момента липсва особено европейско законодателство, което да пази благосъстоянието на тези домашни любимци и те, за жалост, елементарно стават „ жертви на немарливост, занемаряване, малтретиране и даже ликвидиране — доста постоянно по изключително нечовечен и нечовечен метод ”.

С въпросите си до Комисията евродепутатите търсят информация и за ресурсите, вложени в построяването и поддръжката на приюта в Благоевград, и дали те са били употребявани по предопределение, изключително в случай че финансирането е обезпечено от Европейски Съюз.

Скандалният случай, станал прочут преди няколко дни, докара до ареста на общински чиновници, за които има данни, че вместо да се грижат за кучетата в приюта, неведнъж са ги упоявали и малтретирали и непозволено са ги извозвали до прилежащи общини, където са оставяни безпомощни и обречени на сигурна гибел.

Аргументирайки въпросите си до Европейска комисия, евродепутатите регистрират формираното към този момент досъдебно произвеждане в Благоевград и припомнят, че страната ни е криминализирала жестокостта против гръбначни животни в своя Наказателен кодекс и е една от първите в Европейски Съюз, основала звено за зоополиция. Въпреки това случаите на принуждение и свирепост над животни и изключително над кучета не понижават, се акцентира с паника в претекстовете.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР