Еньовден (Яневден, Иванден, Драгийка) е български празник със стар произход.

...
Еньовден (Яневден, Иванден, Драгийка) е български празник със стар произход.
Коментари Харесай

Еньовден е - ето какво трябва да има на трапезата ни според традицията

Еньовден (Яневден, Иванден, Драгийка) е български празник със остарял генезис. Отбелязва се на 24-ти юни всяко лято. В нашенския празничен календар участва още като Еньо бильобер. Някои го назовават и деня на Божиите естествени тайнства поради невероятната сила, с която той е зареден.

На същия ден източноправославната черква отбелязва Деня на Йоан Кръстител и затова ритуалите по случай двата празника се приближават и даже преплитат.

Старите хора споделят, че от през днешния ден стартира начало на зимата и Еньо си намята кожуха и отива за сняг. Говори се, че в утрото на Еньовден, когато слънцето изгрява, то трепти и който го съзре, ще го чака здраве през цялата година.

Според националните поверия също по този начин на Еньовден билките имат най-мощна лечебна мощ и оказват помощ даже за доста тежки болести. Казват, че е най-добре в ранни зори при изгрев слънце да си берат лековитите треви, защото точно тогава имат най-мощна мощ.

 лято цветя лавандула Istock

Вярва се още, че Свети Еньо оказва помощ на бездетните фамилии по този начин, както Бог е оказал помощ на Захарий и Елисавета да се снабдят със сина си - Свети Йоан Кръстител.

Според поверието на Еньовден се сбъдват положителните пожелания и с осъществяването на старите обреди народът отбелязвал появяването на ново семейство.

На Еньовден се прави Еньовска питка, приготвена по всички правила:

- Трябва със зелена клонка да е разхвърляно брашното;

- Вместо с вода питката да е омесена с запарка от седем зелени билки;

- Трябва питката до иконата на свети Йоан Кръстител да пренощува със свещ, стояща в пясък от река Йордан. След това сутринта в църквата би трябвало да бъде осветена пред иконата на свети Йоан Кръстител. После да бъде раздадена с доста любов за здраве, благополучие и триумфи.

На Еньовден се вършат и гозби със седем билки. Например чорба от киселец, зеленчукова чорба с гъби и печена царевица.

 пита питка храна Istock

Еньовден несъмнено е един от най красивите български летни празници. Нощта против 24 юни се счита за нощ на здравето, благополучието, шанса, любовта и тайнствата. Всички национални обреди, обвързани с празника, носят благополучие и благоденствие!

Още:
Еньовден е! Ето какви са поверията за деня и кой чества На Еньовден билките имат най-голяма сил
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР