Ентусиазирани тоскански винопроизводители обединиха усилия с историци и учени, за

...
Ентусиазирани тоскански винопроизводители обединиха усилия с историци и учени, за
Коментари Харесай

В Италия пресъздадоха „подводно“ вино по древногръцка технология

Ентусиазирани тоскански винопроизводители сплотиха старания с историци и учени, с цел да пресъздадат вино от гръцкия остров Хисос, употребявайки технология, датираща от близо две и половина хиляди години, предава РИА Новости.
За задачата гроздето отлежава в морска вода, изсушава се на слънце и по-късно се слага за ферментация в глинени амфори.

„ Аз създавам вино в съдове от теракота от 11 години и добре изучавах историята на така наречен глинено вино, опитах доста с грозде. През април 2018 година, се срещнах с професор по енология в Миланския университет. Той писа за особеностите на виното от гръцкия остров Хиос и предложи да го създадем на Елба “, съобщи винопроизводителят Антонио Ариги, един от главните основатели на новото вино, наречено Несос.

Изследователите са съумели да открият, че античните гърци са потапяли гроздето в дървени кошници в морска вода, тъй че солта да измие плаката от плодовете. Виното придобива нов усет след прибавяне на мед или стафиди. Едва тогава то е било превозено до Масалия, днешна Марсилия.

„ На връщане са спирали на остров Елба и по тази причина тук бяха открити доста амфори от Хиос. За производството на вино използвахме сорта грозде Ансоника “, разясни Ариги.
Според думите му опитът, научната поддръжка на който е обезпечен от Университета в Пиза, е стартирал през септември 2018 година, когато 200 кг грозде са били натоварени в морето в плетени кошници. То е оставено за пет дни на дълбочина от седем метра.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР