Ентомолог от университета във Вагенинген в Холандия разкри, че комарите

...
Ентомолог от университета във Вагенинген в Холандия разкри, че комарите
Коментари Харесай

Учен разкри как комарите избират жертвите си

Ентомолог от университета във Вагенинген в Холандия разкри, че комарите маркират отдалеко своите " жертви " по следите от въглероден диоксид във въздуха, написа Live Science.Всички знаем, че до момента в който някои хора като че ли са отбягвани от комарите, то други биват поголовно атакувани, без значение от защитните средства, които употребяват.

Причината за това се крие в невидимия химически пейзаж на въздуха към нас. Комарите се управляват от този напълно от него. Те употребяват сетивата си, с цел да открият телата на жертвите си оставящи характерни химични следи във въздуха.

На първо място, дразнещите инсекти се притеглят от въглероден диоксид. Когато издишваме, въглеродният диоксид от белите ни дробове не се смесва незабавно с въздуха. Временно той остава в невидими облачета, които работят притегателно на комарите.

" Комарите стартират да се ориентират към тези импулси от въглероден диоксид и летят към задачата си, защото усещат по-високи концентрации, в сравнение с съдържа естественият атмосферен въздух ", споделя Джоуп ван Лоон, ентомолог от университета Вагенинген в Холандия.

По този метод комарите могат да открият задачата си от разстояние 50 метра.

Когато стигнат на разстояние към 1 метър от своите евентуални цели, нещата стават по-сложни. В близки пространства, комарите регистрират доста фактори - в това число температурата на кожата, цвета ѝ и съществуването на водна пара и пот.

Учените считат, че най-важни за комарите при избора на жертва са химическите съединения, създадени от микробите, живеещи по кожата ни.

" Бактериите трансформират секретите на потните ни жлези в летливи съединения, които се носят по въздуха до обонятелната система, ситуирана в главата на комарите ", сподели Ван Лоон.

Химичните съединения, предавани от кожата ни, са комплицирани. Многообразието им варира до над 300 разнообразни типа, а те дефинират от голям брой фактори, в това число и от ДНК на индивида.

За жал ние нямаме доста надзор върху микробиомите на кожата си, само че Ван Луон предлага някои препоръки въз основа на неговите проучвания.

" Комарите обичат черния цвят, тъй че помислете за носенето на нещо по-светло ", споделя специалиста.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР