Енергоемките производства са принудени да спират работа заради високите цени

...
Енергоемките производства са принудени да спират работа заради високите цени
Коментари Харесай

Токовият удар по бизнеса

Енергоемките производства са принудени да стопират работа поради високите цени на тока.

© Юлия Лазарова Преди дни няколко завода оповестиха, че стопират работа поради цените на тока. " Чугунолеене " в Първомай, " Енергоремонт – Гълъбово ", " Металик ", и три от сдруженията на " Холдинг Загора " оповестиха, че имат проблем с цената на електрическата сила.

Поглед към свободния пазар на ток, на който купуват енергоемките производители, демонстрира къде е казусът. От началото на декември междинната цена на електрическата енергия на свободния пазар е двойно по-висока спрямо тази за миналите 11 месеца на годината. На платформата " Ден напред " на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) покупко-продажбите за шестте дни от началото на месеца са на междинна стойност от 154.6 лева./МВтч. За съпоставяне, през ноември този индикатор сочеше 89.1 лева./МВтч, а за цялата 2018 година цената е 74.8 лв. за мегаватчас.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Това значи, че всички огромни предприятия, които са задължени да купуват нужното им електричество посредством борсата, внезапно би трябвало да усилят два пъти разноските си за това перо. От високите цени са наранени и търговците на ток. Много от тях са се договорили с клиентите си за закрепени цени през цялата година, само че в този момент сметките им се объркват и или би трябвало да продават на загуба или да заплащат неустойки по договорите се.

Според участници на енергийния пазар, повода за този неочакван растеж е най-много лимитираното предложение. И тук идват подозренията за операция на пазара, защото това предложение напълно зависи от държавните АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и НЕК. Разбира се, въздействие оказва и районният пазар, на който цените също потеглиха нагоре.

Колко скъпо?

На 1 юли 2018 година Комисията за енергийно и водно контролиране дефинира, че междинната борсова цена на тока в идващите 12 месеца ще бъде 70 лева./МВтч и на тази база бяха избрани наградите за ВЕИ производителите, както и цените на електрическата енергия от Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " да вземем за пример. На 3 декември обаче бяха регистрирани стойности от над 200 лева за мегаватчас, а за през днешния ден постигнатите цени са 144.81 лева./МВтч.

Поради това най-големият търговец на ток - " ЧЕЗ Трейд България ", уведоми своите клиенти, че от 1 януари до 28 февруари ще стартира да прави доставките на цена, избрана от борсовия сегмент " Ден напред " плюс надбавка от 4.8 лева./МВтч. Дружеството споделя още, че при липса на единодушие от страна на клиентите за използването на посочените промени въпросното известие ще се счита за 30-дневно предупреждение за преустановяване на договорите.

Съмнения за операция

С обща публична позиция по случая излязоха и Българската асоциация на металургичната промишленост (БАМИ), Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) и Българската камара на химическата индустрия (БКХП), които сплотяват фабрики, генериращи над 25 % от добавената стойност в стопанската система. В нея се споделя, че ставащото на енергийната борса, е " резултат на доста нерешени въпроси, закъснели промени, липса на ясна визия за развиване и предвидимост ".

" Няма стандартизирани артикули и еднакъв достъп до търговете. Няма и информация какъв брой от електрическата енергия е договорирана, по кое време и дали ще се предложи на сегментите на проведен пазар ", настояват индустриалците.

Те показват, че се подписват покупко-продажби на цени от 87-88 лева./Мвтч., с опция за 100% отклонения за цялата идната 2019 година (т.е. може или да няма никаква доставка или да е двойна). Дни по-късно обаче са подписани покупко-продажби за най-евтиния сегмент - базов товар (без отклонения), в диапазона 115-120 лева./Мвтч, при референтна планирана пазарна цена от регулатора до края на юни следващата година в диапазона 68-76 лева./Мвтч.

Според тях огромните пикове на борсата наподобяват умишлени и съответстват с предлагането на дълготрайни артикули на това високо равнище. По данни на енергийната борса обаче междинната цена на пазар " ден напред " от началото на годината до момента е най-ниската в района - към 40 евро. За съпоставяне, в Румъния е 45 евро, в Унгария – 50 евро, а в Гърция – 60 евро. Също по този начин анализът на борсата демонстрира, че повишаването през последните дни се дължи на нараснали количества по предложения " купува ".

Невидимата ръка на страната

Когато става дума за свободен пазар, увеличеното търсене безспорно води и до увеличение на цената. Но тогава нормално се намесва конкуренцията при предлагането, която работи в противоположна посока. На Българската самостоятелна енергийна борса обаче главният продавач е единствено един - страната, посредством Българския енергиен холдинг. Дружествата от структурата на БЕХ - АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и НЕК са тези, които доставят електрическа енергия за пазара и надлежно дефинират цените.

Точно по тази причина индустриалците имат подозрения, че държавните централи съзнателно лимитират предлагането на ток, с цел да се покачат цените, а оттова да имат съображение да желаят по-високи стойности за дълготрайните контракти, които оферират.

Конкретен образец в това отношение е Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". След нарастването в пъти на цената на въглеродните квоти въглищната централа би работила на загуба, в случай че токът ѝ се изкупува за под 100 лева на мегаватчас. Точно за това на 30 ноември ТЕЦ-ът разгласи два търга за базова мощ през зимните месеци на цени от 110 и 115 лева./МВтч. Очакваните доходи бяха над 15 млн. лева, само че на аукционите не се яви нито един покупател. И обикновено - поисканата цена, освен това за дълготрайни базови доставки, бе доста по-висока от междинната за ноември - 89.1 лева./МВтч.

На 5 декември Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " повтори упражнението, като този път пусна 4 търга за по 50 мегавата базова мощ. Началните цени бяха сред 100 и 120 лева./МВтч, само че към този момент клиенти се откриха - от препоръчаните 200 мегавата мощ бяха контрактувани 137. Единствената разлика по отношение на процедурите отпреди пет дни е, че за този интервал междинната стойност на покупко-продажбите на енергийната борса надвиши 150 лева./МВтч. Така офертите на държавната въглищна централа от извънредно неизгодни внезапно наподобяват положителни.

Това е извънредно комфортен инструмент. По същия метод в един миг може да се окаже, че даже Топлоелектрическа централа " Варна ", чийто притежател е Ахмед Доган, е конкурентоспособна. През пролетта централата подаде заявление до КЕВР за одобряване на цена за контролирания пазар, в което се искаше цена от 177 лева за мегаватчас. Това може да се одобри като нужен най-малко, при който Топлоелектрическа централа " Варна " може да стартира да продава на свободния пазар. От началото на декември има два дни, в които борсовите цени с били даже по-високи.

Проверки за операции

Дали на енергийната борса се случват нередности може да каже само КЕВР. Още през октомври регулаторът разгласи, че стартира инспекция за операции при пазарните покупко-продажби с ток, само че все още резултат не е разгласен. По думите на ръководителя на комисията Иван Иванов срокът за приключването на тази инспекция е 20 декември. " Кореспонденцията продължава с условие на спомагателна информация за действието на борсата в това число в дните, когато е записана такава волатилност на цените ", сподели още той.

Този разбор би трябвало да покаже какви са аргументите за тези внезапни промени в цените на тока на борсата, ще се наблюдава и придвижването на прилежащите тържища за ток, където също има повишаване. Публично резултатите дали има данни за вероятни такива операции ще бъдат оповестени през януари. Тогава КЕВР ще реши дали да продължи с следствие или да прекрати процедурата.

Възможни решения

Без да чакат резултати от инспекциите, представителите на работодателите от енергоинтензивните промишлености желаеха предприемането на незабавни ограничения за решение на проблеми. На първо място те упорстват за въвеждането на клирингова къща и включването на енергийната борса като страна по всички покупко-продажби, тъй че да отстранен подозренията за злоупотреби, да има еднакъв достъп до търгове и да се изолира сключването на спомагателни съглашения отвън борсата.

Индустриалците желаят и регламентиране на опцията за дълготрайни директни контракти за доставка на електрическа енергия сред производители и консуматори при пазарно избрани цени. Така съгласно тях ще се реализира дълготрайна предвидимост за ценовите равнища. Тези покупко-продажби обаче бяха отстранени като опция, откакто през годините държавните централи организираха секрети търгове, за които имаше подозрения, че са мощно неизгодни.

Не на последно място - една от концепциите е за преструктуриране на НЕК посредством делене на дейностите по социална доставка и по произвеждане и търговия с електрическа сила.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР