Енергоатом“ започна проект в Хмелницката АЕЦ за изграждане на енергоблокове

...
Енергоатом“ започна проект в Хмелницката АЕЦ за изграждане на енергоблокове
Коментари Харесай

Украйна ще прави ядрени реактори по технология на Уестингхаус

„ Енергоатом “ стартира план в Хмелницката АЕЦ за създаване на енергоблокове по американската технология AP1000 на „ Уестингхаус “, заяви УНИАН.

На церемонията по стартирането на плана бе осъществено бетониране на дренажния канал, с цел да се подсигурява стабилността на язовира и да се обезпечи построяването на инфраструктурата на енергийните блокове.

„ Тези нуклеарни мощности разрешават да се балансира. Днес врагът нападна и унищожава тъкмо балансиращите мощности в страната системата, надлежно осъществяването на системата има значими балансиращи функционалности “, сподели министърът на енергетиката Герман Галущенко. Според ръководителя на борда на НАЕК „ Енергоатом “ Петр Котин тези енергоблокове са напълно друга модерна технология, която е по-безопасна: " Това е нова стъпка към по-модерна, безвредна и надеждна сила. Това в действителност е реактор от потомство III+. Макар че другите реактори от потомство III, трети и четвърти енергоблок, които в този момент построяваме, ще имат същото функционалности, които в този момент ще изградим на пети и шести енергоблок “, сподели Котин.

Президентът и основен изпълнителен шеф на Westinghouse Electric Company Патрик Фрагман означи, че технологията за създаване на тези енергийни блокове е доста компактна, което им разрешава да заемат по-малко място. Освен това тяхната цена е по-ниска спрямо други мощности. „ Що се отнася до това какъв брой ще коства, тъкмо това е идната стъпка, която ще обсъдим и ще планираме по-нататъшното ни съдействие “, сподели президентът на Флагман.

„ Енергоатом “ означи, че точният график на строителството ще зависи от хода на военните дейности в Украйна, само че съгласно изчисленията срокът за създаване на един блок в мирни условия е към пет години, а прогнозната му цена е от 5 милиарда $. „ Като цяло се възнамерява тези енергийни блокове да работят 60 години, само че можем да ви уверим, че ще има налична електрическа енергия за епохи напред “, сподели Фрагман. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР