ЕНЕРГО-ПРО Продажби завърши подготовката си за предстоящата либерализация на електроенергийния

...
ЕНЕРГО-ПРО Продажби завърши подготовката си за предстоящата либерализация на електроенергийния
Коментари Харесай

ЕНЕРГО-ПРО Продажби публикува списък с клиентите си във връзка с предстоящата либерализация на енергийния пазар от 1 октомври 2020 г.


ЕНЕРГО-ПРО Продажби приключи подготовката си за идната либерализация на електроенергийния пазар на всички икономически клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на ниско напрежение, с краен период до 30.09.2020 година Информация за новостите и това, което е належащо да се направи в тази връзка, е оповестена на интернет страницата на енергийното сдружение: https://energo-pro-sales.bg/bg/za-klienta/klienti-na-svoboden-pazar/liberalizacija-na-elektroenergijnija-pazar-za-nebitovi-klienti-ot-01-10-2020-g . Разгледани са главните разлики сред контролирания и свободния пазар, както и отговори на най-често задаваните въпроси. Клиентите ще получат уведомителни писма и контактни данни за спомагателна информация по отношение на идната правно регламентирана смяна.

Публикуван е и лист с небитови крайни клиенти, чиито обекти са присъединени към електроразпределителната мрежа на равнище ниско напрежение (съгласно §15, Ал. 1 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката), настоящ към 07.07.2020 г, както и писмо-обръщение до всички небитови клиенти на контролиран пазар, по отношение на преустановяване на снабдяването с електрическа сила по контролирани цени от 01.10.2020 година Всеки небитов клиент, който попада в обсега на тези клиенти, които ще излязат на свободния пазар с електрическа енергия, може да ревизира своите данни в този лист и в случай че има противоречие, да се обади в някой от центровете за обслужване на клиенти и да актуализира данните си, което е едно от изискванията за сполучливо включване в свободния пазар.

Излизането на клиент на свободния пазар от първо число на идващ месец изисква подаване на съответното заявление до 10-о число на предходния месец. Периодът, в който стопанските консуматори, присъединени към мрежата на равнище ниско напрежение ще могат да се доставят с електрическа енергия от сегашния си краен доставчик, завършва до 30.09.2020 година. След тази дата неизбралите снабдител на електрическа енергия по свободно контрактувани цени ще останат през така наречен гратисен интервал до 30.06.2021 година при досегашния си краен доставчик, само че според лицензионната му активност на търговец на електрическа сила. В този случай ще бъде сключен типов контракт по пример, одобрен от КЕВР.

От 01.07.2021 година клиентите без определен търговец ще се доставят с електрическа енергия от сегашния си снабдител, само че в качеството му на Доставчик от последна инстанция (ДПИ). Цената на ДПИ се образува по методика на КЕВР при калкулиране на действителната стойност на разноските за балансираща сила след приемане на действителните данни от доклада на средствата за комерсиално премерване и сетълмент от ЕСО ЕАД.

Либерализацията на енергийния пазар е развой, който се осъществя в страната от повече от 10 години. През 2013 година, още веднъж по силата на законови отговорности, на свободния пазар бяха изведени стопанските консуматори, присъединени на равнище приблизително напрежение. Това са големи бизнес консуматори на електрическа енергия.

С последните промени в Закона за енергетиката от 26.06.2020 година излизането на свободния пазар на електрическа енергия към този момент ще обхване наложително всички небитови консуматори, в това число тези, чиито обекти са присъединени към електроразпределителната мрежа на равнище ниско напрежение. Тази смяна значи, че от 1 октомври 2020 година към 300 хиляди на брой на територията на цялата страна с общо годишно ползване от ≈ 4,5 TWh. ще закупуват електрическа енергия за своите потребности от лицензиран търговец на свободния пазар.

Засега семействата могат да останат на контролирания пазар или също да изберат снабдител на електрическа енергия на свободния пазар. В идващите няколко години се възнамерява цялостна либерализация на енергийния пазар посредством наложително поетапно излизане на всички битови клиенти на пазара по свободно контрактувани цени.

Очакванията са, либерализираният пазар да действа в изискванията на ефикасна конкуренция, като цените на електрическата сила ще се образуват въз основа на търсенето и предлагането, с което ще се реализиран оптимални условия за доставка и балансиране. Клиентите ще продължат да заплащат и цените на мрежовите услуги, както и цената за отговорности към обществото, които ще продължат да бъдат утвърждавани и контролирани от КЕВР.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР