Енергийното сърце на България – така, малко помпозно, но точно

...
Енергийното сърце на България – така, малко помпозно, но точно
Коментари Харесай

Експерт прогнозира идва ли краят на енергийното сърце на България - комплексът "Марица-изток"

Енергийното сърце на България – по този начин, малко помпозно, само че тъкмо назоваха преди време комплекса " Марица-изток ". Тогава четирите централи и мините бяха в едно сдружение и то в действителност биеше в обединен темп.

Последва не доста удачно раздържавяване на три от топлоцентралите на въглища. Сега едната – " Брикел ", е в ръцете на предприемача Христо Ковачки, а някогашната " Марица изток 3 " и чисто новата Топлоелектрическа централа " АES-Гълъбово ", построена на площадката на някогашната " Марица изток 1 ", се стопанисват от задгранични компании от 2001 година насам, след като увиснаха на гърба на страната с дълготрайни заробващи контракти.

Сега новата заплаха, която се задава пред енергийния комплекс " Марица-изток ", е надалеч по-страшна - има действителна заплаха това енергийно сърце да спре да тупти. Обратното преброяване стартира на 28 април тази година, когато Европейската комисия одобри доста по-рестриктивни от досегашните екостандарти към огромните горивнни съоръжения. Малко по-късно те бяха одобрени и от европарламента, разяснява в " Стандарт " някогашният изпълнителен шеф на Мини " Марица-изток " инж. Щерьо ЩЕРЕВ.

Какво значи това за трите съществени топлоцентрали в комплекса " Марица-изток " – държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток-2 " и американските - Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал- " Марица-изток 3 " и Топлоелектрическа централа " АES - Гълъбово ", които употребяват лигнитни въглища от източномаришкото находище? Съгласно новите, по-високи екостандарти, те би трябвало да покачат очистването на серните окиси, които се отделят при изгарянето на лигнитите, единствено с 1% - от 96% на 97 на 100. В противоположен случай Европейски Съюз ще постанова строги наказания, в това число затваряне на ТЕЦ-овете и даже на мините, които ги зареждат с въглища.

За затваряне на комплекса " Марица-изток " обаче никой у нас не смее и да си намерения, тъй като в избрани интервали 4-те топлоцентрали в комплекса създават 40% от електрическата енергия на България. Освен това в този мегакомплекс, съгласно синдикатите, са заети директно 30 хиляди души и индиректно - още към 120 хиляди. Можем да си представим какъв удар би било това за стопанската система и за националната ни сигурност, а не на последно място - и за живота на хората в Старозагорско и прилежащите области.

Според енергийни специалисти, и трите източномаришки централи употребяват най-съвременни сероочистки и са постигнали максимума на хващане на нездравословните газове при тази технология и този тип гориво – лигнитни въглища с огромно наличие на сяра. На този стадий в света няма горивни съоръжения, които да са постигнали тази степен на ликвидиране на серните окиси, която желаят еврочиновниците, безапелационни са хора от сектора. И обяснението е разумно. Този " единствено " 1% по-малко нездравословни газове за нашите ТЕЦ-ове може да бъде реализиран с големи вложения, които са непосилн и неоправдани спрямо минималния екоефект.

Според Иван Цанков, изпълнителен шеф на „ Eй И Ес България ", по отчет на специалисти, поръчан от Фондация за климата, България е на четвърто място по вложенията, които би трябвало да направи, с цел да влезе в новите екостандарти. Сумата се оценявала на към 1,23 милиарда евро.

Председателят на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев, който взе участие в неотдавнашната полемика в Стара Загора за спасяването на комплекса „ Марица-изток ", загатна цифрата 3 милиарда лева, което е почти същото. А това са суми, които ще доведат до доста увеличение на крайната цена на електрическата енергия у нас и до трайно обедняване на нашето така и така оскъдно население.

Има единствено 2 разновидността за избавяне на централите

Всички – политически партии, държавно управление, евродепутати, локална власт, синдикати, мениджъри на топлоцентралите и мините, са безапелационни, че има единствено два разновидността за спасяването на комплекса „ Марица-изток ".
" План А " е обвързван с атакуване в съда на референтния документ на Еврокомисията сега, в който той бъде оповестен като финален акт.
Според евродепутата и енергиен специалист Владимир Уручев основанието за това е нарушаване на процедурата - в деня на самото гласоподаване Еврокомисията е внесла изменение в крайния документ. Според други депутати е имало и неприемливо лобиране в последния миг за привличането на представителите на Гърция, които са дали своят вот за новите по-рестриктивни екостандри. Самият евродепутат Уручев обаче е песимистичен за крайния излаз. Според него даже съдът да анулира решението, Еврокомисията още веднъж ще го внесе в Европарламента, в който на този стадий има бетонно болшинство за приемането на новите екостандарти. Досега не е известно някоя от 7-те страни, дали своят вот срещу новата екодиректива, да е подала тъжба в Евросъда.
„ Работихме много, писахме писма до Комисията - всички български евродепутати, като се изключи Николай Бареков, който нито е изразявал позиция, нито е взел участие. Ние сме безусловно единни, всички писма всички сме ги подписали, само че Комисията в последна сметка ни сподели: " Здравето на хората е значимо на първо място. От замърсяване на въздуха в Европа умират 500 хиляди души, а разноските, които са свързани със опазването на здравето, наближават един трилион ", разясни обстановката Владимир Уручев.
Другият " План Б " разказа в детайли в Стара Загора самият енергиен министър Теменужка Петкова. „ Вариантът, върху който би трябвало да се концентрираме и да работим, е приемането на дерогация (б.а. – договаряне на изключение). Това, съгласно мен, е разковничето на този въпрос и единственият сигурен вид да подсигуряваме своята енергийна сигурност ", съобщи тя. Според Петкова България може да желае и безсрочно отсрочване на приложението на новата екодиректива. Но за такава дерогация всяка една централа трябвало да създаде обстоен финансово-икономически разбор – какви средства са нужни, с цел да се включи в новите по-високи екостандарти, и какъв ще бъде резултатът за околната среда от това. Според специалистите нямало никакво подозрение, че милиардите, които ще бъдат хвърлени за новите технологии за ликвидиране на нездравословните газове в ТЕЦ-овете в комплекса " Марица-изток ", ще доведат до незабележим екоефект. Но това черно на бяло би трябвало да бъде потвърдено и да го видят еврочиновниците. Тогава надали ще си разрешат да ударят най-изостаналата и най-бедна на запаси страна-членка на Европейски Съюз – България.

Цифри и обстоятелства

* През 1990 година в България са издадени общо 104,76 млн. т парникови газове. За 24 години те са намалели на 57,71 млн. т, т.е. с 45%.
* За същия интервал излъчванията в целия Европейски Съюз са редуцирани от 5 734,62 млн. т на 4 419,29 млн. т, т.е. - приблизително с 29 на 100.
* В Бългалия през 2015 година общото количество на излъчванията от въглероден диоксид е било малко под 50 млн. т, като делът на въглищата е 24,19 млн. т, или 0,15% от количеството, което се изхвърля в света.
* За последните 25 години под натиска на европейските лобисти България закри нуклеарни блокове с конфигурирана мощ 1 760 МW в АЕЦ " Козлодуй " и още 1 200 МW термоблокове в Топлоелектрическа централа " Варна ". Сега е на път да загуби още 3 400 МW базови електропроизводствени мощности от термичните централи в " Марица изток ".
* Най-бедната и индустриално изостанала страна в Европа – България, преизпълни в задатък, преди 2020 година, условията за въвеждане на ВЕИ, като конфигурираните мощности към този момент са над 16% от наличните, генериращи еленергия у нас.
* Само година и половина след подписването на Парижкото съглашение за климата най-големите производители на въглища в света - Китай, Съединени американски щати и Индия, са нараснали добива на въглища за първите пет месеца на т.г. приблизително с 6%, или със 121 млн. т в съпоставяне със същия интервал на предходната година, като максимален растеж на добива е осъществен в Съединени американски щати - цели 19%.
* В Германия за последните 15 години са конфигурирани към 90 GW слънчеви и вятърни паркове, които теоретично биха задоволили потреблението на най-голямата европейска стопанска система от електрическа сила. Въпреки това Германия разчита и на " мръсните " си термични централи, а делът на изкопаемите горива в енергийния баланс на страната е към 82% към края на 2015 година

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР