Енергийно сътрудничество в търсене на алтернативни пътища за доставка на

...
Енергийно сътрудничество в търсене на алтернативни пътища за доставка на
Коментари Харесай

Гърция, Кипър и Израел обсъждат алтернативни пътища за доставка на газ към Европа

Енергийно съдействие в търсене на различни пътища за доставка на природен газ към Европа разискват на срещата в Атина министрите на енергетиката на Гърция, Кипър и Израел с присъединяване на зам.-министъра на външните работи на Съединени американски щати Франсис Фанън.

Вашингтон публично поддържа тристранното партньорство в Източното Средиземноморие за ограничение на съветското енергийно въздействие в този регион.

Атина, от своя страна, търси американска поддръжка при опасността Анкара да осъществя сондажи в морски регион, който принадлежи на Гърция. Напрежението сред Турция и Кипър от ден на ден се задълбочава с наличието на турски сондажни кораби наоколо до кипърската морска зона.

Анкара се опълчва на плана за подводен газопровод, като смята,че той е „ антитурски “ и упорства Турция да бъде включена в разпределението на енергийните запаси в южното Средиземноморие.

Това напрежение рефлектира и върху връзките на Турция към Кипър и Гърция и води до увеличение на напрежението в Егейско море.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР