Енергийният регулатор реши цените на водата да се увеличат въпреки

...
Енергийният регулатор реши цените на водата да се увеличат въпреки
Коментари Харесай

Регулаторът повиши цените на водата въпреки протеста под прозорците


Енергийният регулатор реши цените на водата да се усилят макар митингите под прозорците на институцията. Комисията на енергийно и водно контролиране организира закрито съвещание в профилиран състав " ВиК ", на което одобри дефинитивно решение за изменение на цени на ВиК услуги за 2018 година С решението са поправени цени на ВиК услугите на операторите в 14 области на страната - София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. Цените се покачват сред 2.8 и 20%.

В сходство с настоящата законова и подзаконова уредба, в края на всяка календарна година Комисията е задължена да актуализира одобрените цени на ВиК услугите за всяка последваща година в 5-годишните бизнес проекти на ВиК сдруженията, като регистрира размера на инфлационния показател за 2017 година и изпълнените от операторите индикатори за качество на услугите. Решенията за цените на ВиК услугите в 14-те области в България са признати от регулатора в границите на 2017 година, когато са одобрявани 5-годишните бизнес проекти на ВиК операторите и цените на заложените в тях ВиК услуги за всяка обособена година. Бизнес проектите бяха одобрени през интервала април-ноември 2017 година, с обособени процедури за всяко от 14-те ВиК сдружения, като бяха извършени 14 открити съвещания и 14 публични разисквания. По всички направени оферти на разискванията Комисията излезе с ясни и стимулирани мнения в оповестените си на интернет страницата на регулатора решения за одобрение на бизнес проекти и цени на ВиК операторите.

КЕВР прецизно ще следи осъществяването на бизнес проектите на ВиК сдруженията и ще подхваща ограничения при неизпълнението им. След третата година на 5-годишния регулаторен интервал, според законовите условия, Комисията наложително ще организира повсеместен регулаторен обзор на осъществяването на поетите задължения от ВиК сдруженията – реализиран размер на декларираните вложения и индикаторите за качество на услугите, понижаване на загубите по мрежата и други При потвърдено несъблюдение на заложените в бизнес проектите вложения и индикатори, Комисията неотложно ще поправя цените на одобрените ВиК услуги, като ги понижава.

Докато комисарите взимаха решението, пред постройката на столичния бул. " Дондуков " жителите стачкуваха, подкрепени от Българска социалистическа партия. " Геноцидът над народа има разнообразни форми – през днешния ден е цената на водата! ", " Бойко, ти си гОла вОда! " - такива надписи носят протестиращите пред КЕВР против нарастването на цената на водата, съобщи БГНЕС.

" Днес сме се събрали тук, тъй като протягат ръка над едно наше изконно право, тъй като се пробват да ни унищожат по пътя на това да не ни дават да имаме свободен достъп до вода. Защото това, което сега се случва е една провалена промяна, която отново ние елементарните български жители ще платим ", сподели Таско Ерменков от Българска социалистическа партия. Той подсети, че първият митинг, който смъкна Борисов през 2013 година почнал 2012 отново от тук.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сподели, че самостоятелната КЕВР е самостоятелна единствено от народа си, само че е подвластна от монополисти и концесионери. Не регистрират действителностите на живота, съобщи тя и уточни, че са нараснали парното, тока, топлата вода, газа, през днешния ден за следващ път ще усилят и водата. " Но не регистрират, че приходите на хората не стигат ", съобщи Нинова и добави пред протестиращите, че държавното управление на Бойко Борисов организира политика на геноцид по отношение на българския народ. На митинга се чуваха викания " Оставка ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР