Енергийният регулатор окончателно реши цената на природния газ в страната

...
Енергийният регулатор окончателно реши цената на природния газ в страната
Коментари Харесай

Окончателно и очаквано газът поевтинява с 0.6% от юли

Енергийният регулатор дефинитивно реши цената на природния газ в страната да намалее с 0.6 % от 1 юли. Това бе предстоящо и действително Комисията за енергийно и водно контролиране удовлетвори настояването на държавния газов снабдител " Булгаргаз ".

Така през идващото тримесечие природния газ ще се продава за 44,.90 лева./MВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), което съставлява понижение с 0.27 лева по отношение на в този момент настоящата цена. Стойността включва и съставни елементи за " социална доставка “ от 0.80 лева./MВтч и 0.13 лева./Мвтч за покриване разноските на " Булгаргаз " за предпазване на суровината в газохранилището в Чирен.

От Комисията за енергийно и водно контролиране обясниха, че при определянето на цената са регистрирани изискванията по контракта с съветския снабдител " Газпром ", смяната в курса на $, както и калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие.

Съгласно ценообразуващата формула по контракта с " Газпром износ " са регистрирани цени на международните тържища на различните на природния газ горива - мазут със наличие на сяра 1% и газьол със наличие на сяра 0.1%, за предходните 9 месеца.

Така през третото тримесечие на 2019 година доставните цени на съветския природен газ са с към 1.7% по-ниски от предходното тримесечие. Курсът на $ обаче се е повишил с 1.6%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР