Енергийният регулатор има обосновани предположения, че са извършвани манипулации при

...
Енергийният регулатор има обосновани предположения, че са извършвани манипулации при
Коментари Харесай

КЕВР разследва манипулации на пазара на енергия

Енергийният регулатор има обосновани догатки, че са осъществявани операции при търговията на едро с сила на българския пазар и е почнал следствие на случая за санкциониране на откритите извършители. Това оповестиха от Комисията за енергийно и водно контролиране в четвъртък, без обаче да дадат каквито и да било детайлности за случая.

Не се показва дали откритото нарушаване и станало на борсата за електрическа енергия или на тази за природен газ, нито в кой интервал от време е ставало то.

Съобщава се, че са наранени интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с сила и се цитират членовете от правилник на Европейски Съюз, забраняващи борсови операции и търговия с вътрешна информация от страна на административни лица или чиновници на компании, участващи в борсови покупко-продажби, които обезпечават облаги за участници на пазара.

Образуваното произвеждане против непосочения извършител или извършители разрешава на комисията да изисква информация, документи и пояснения от разследваната компания. Също по този начин може да прави инспекции на място, както и да проверява свързани и дъщерни компании, или притежателя на нарушителя.

По всяко време на производството КЕВР може да излезе с решение за преустановяване на активността на проверяваната компания или компании. Това предстои на обжалване пред съда.

Процедурата ще отнеме време и в случай че завърши без данни за нарушаване, няма да стане ясно кои са били подозираните участници на пазара.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР