Енергийният регулатор е одобри и последните по-ниски със задна дата

...
Енергийният регулатор е одобри и последните по-ниски със задна дата
Коментари Харесай

Приети са и последните намалени стари цени на газа

Енергийният регулатор е утвърди и последните по-ниски със задна дата цени на природния газ за първото тримесечие на 2020 година Така понижението по отношение на работилата в този интервал цена е 14.12 на 100 за януари, 23.23 % – за февруари, и 31.65 на 100 – за март.

Поевтиняването е поради предоговорените при започване на март 2020 година сред " Булгаргаз " и " Газпром износ " условия за доставките, чието ценообразуване към този момент включва и данните от европейските газови хъбове. Тъй като те влязоха в действие от 5 август 2019 година, а държавният газов снабдител разгласи,че ще върне парите на своите клиенти, се наложи Комисията за енергийно и водно контролиране да одобри нови цени за всеки от осемте месеца обратно. Вече бяха утвърдени цените за интервала до края на 2019 година, със настоящето приемане на новите стойности газовите снабдители към този момент могат да стартират да пресмятат надзветите суми от своите консуматори и да ги възстановят. Клиентите на топлофикационните сдружения ще би трябвало да изчакат регулаторът да се произнесе и за намаляването на цените на парното и топлата, с цел да се върнат и на тях надплатените пари.

Ще има и промени на цената на електрическата сила, създавана от топлофикациите, което би трябвало да се отрази върху крайната цена на тока за семействата, само че евентуално това ще се остави за образуването на цените в новия регулаторен интервал, който кардинално стартира от 1 юли, само че за тази година Народното събрание разреши отлагането му с два месеца. Дали регулаторът ще удължи периода за установяване цените на тока още не се знае.

Така за януари цената на природния газ за вътрешния пазар става 37.82 лева./MВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), което е с 14.12 на 100 или с 6.22 лева по-малко от ценат аза тримесечието.

Определената февруарска цена е 33.81 лева./MВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), което по отношение на работилата в интервала цена е с 23.23 % или с 10.23 лева по-ниска.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР