Енергийният проект Северен поток 2 работи в интерес и на

...
Енергийният проект Северен поток 2 работи в интерес и на
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Северен поток 2 е в интерес и на България

Енергийният план " Северен поток 2 " работи в интерес и на България що се отнася до опитите на страната ни да се включи в продължението на газопровода " Турски поток " към Западна Европа. Такова мнение изрази водачът на ПЕС Сергей Станишев пред публицисти в Европейския парламент.

" Подходът на Европейския съюз (ЕС) към " Северен поток 2 " е доста по-добър и той работи в наш интерес към реализация на план за газопровод през България ", съобщи той.

" Това е положително развиване от позиция на превръщането ни в директна страна още веднъж, макар че изпуснахме доста по-голям план, който влизаше непосредствено в България. Аз съм реалист, би трябвало да се работи и да има воля за това ", добави Станишев.

На въпрос за това, че Москва упорства за гаранции преди да стартира реализирането на продължението на " Турски поток ", Станишев съобщи:

" Учудва ли ви тази позиция на премиера на Русия откакто ГЕРБ преди време се бяха похвалили, че са спрели " Южен поток ". И не е загадка, че имаше доста огромен напън от европейски институции върху държавното управление, когато господин Орешарски беше министър председател. Логично съветската страна да го каже, откакто непрекъснато се трансформира позицията, да забележим дали сте съществени и дали ще ви разрешат ", уточни той.

Междувременно през днешния ден Европейският парламент одобри резолюция, съгласно която Брюксел би трябвало да бъде подготвен да наложи спомагателни наказания на Русия при положение, че страната продължи със свои дейности, нарушаващи интернационалното право. 402 депутати гласоподаваха със " за " за документа, 162 " срещу " и 89 " въздържал се ".

В предлагането за резолюцията, квалифицирано от Комисията по външни работи, се показват, че Европейски Съюз би трябвало да постави старания за гарантирането на енергийната самостоятелност на блока. Конкретно в документа е наранено един от основните планове в региона с присъединяване на Русия - " Северен поток 2 ".

" Понастоящем Европейски Съюз е най-големият търговски сътрудник на Русия и ще резервира позицията си на основен стопански сътрудник в обозримото бъдеще, само че планът " Северен поток 2 " ускорява зависимостта на Европейски Съюз от доставките на газ от Русия, заплашва вътрешните пазари на Европейски Съюз и не подхожда на енергийната политика на Ес или на неговите стратегически ползи и затова би трябвало да бъде прекратен ", се споделя в предлагането за резолюцията.

" Днес имаше опит в тази резолюция да се прокара текст против " Северен поток 2 ", само че той не мина ", сподели още Сергей Станишев.

По неговите думи признатата от Екологичен потенциал декларация прилича " реториката на Студената война ".

" Спирала в която се вкарват европейските институции и тази декларация не дава отговор на българския интерес и на интереса на европейските социалисти. Вижте, преди една седмица съветският министър председател беше в България. Опитваме се да мине през нас огромен размер пренос. Гласуването на сходни документи не оказва помощ ", счита водачът на ПЕС.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР