Енергийният наблюдател на авторитетното издание Forbes Майкъл Шеленберг заяви, че

...
Енергийният наблюдател на авторитетното издание Forbes Майкъл Шеленберг заяви, че
Коментари Харесай

Forbes: Бързите реактори бетонират Русия като лидер на ядрения пазар ​

Енергийният наблюдаващ на авторитетното издание Forbes Майкъл Шеленберг съобщи, че по данни на организацията Environmental Progress съвсем две трети от новите атомни енергоблокове през 2025 година ще бъдат оборудвани с реактори от три разнообразни вида, проектирани в Русия и Китай.

Това ще бъдат съветските ВВЕР-1200 и китайските CAP1000 и Hualong-1. Безспорен водач в категорията „ експортни реактори “ са съветските реактори ВВЕР-1200. Очаква се в близко време те да бъдат най-търсени на световния пазар. Независимо, че вътрешният китайски пазар на строителство на АЕЦ е най-големият пазар от страните, които развиват нуклеарна енергетика, в множеството случаи задграничните пазари избират съветската технология.

В момента и двете страни отделят милиарди за разработка на нови нуклеарни планове, в които Русия още веднъж е водач с сполучливо работещите реактори на бързи неутрони. Но към този момент главната технология както на вътрешните, по този начин и на външните пазари на двете страни, остават реакторите с вода под налягане (PWR). ВВЕР-1200 се купуват освен от страни, които се намират в самото начало на развиване на атомния си бранш, само че и от страни с дълъг опит в потреблението на атомни технологии. Дори Китай, с неговите експортни упоритости, признава, че не може да откаже съветската оферта и наскоро подписа контракт за още четири енергоблока с реактори ВВЕР-1200.

​​
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР