Енергийният наблюдател на авторитетното издание Forbes Майкъл Шеленберг заяви, че

...
Енергийният наблюдател на авторитетното издание Forbes Майкъл Шеленберг заяви, че
Коментари Харесай

Майкъл Шеленберг: Руските ВВЕР-1200 са №1 в чужбина въпреки китайските конкуренти


Енергийният наблюдаващ на авторитетното издание Forbes Майкъл Шеленберг съобщи, че по данни на организацията Environmental Progress съвсем две трети от новите атомни енергоблокове през 2025 година ще бъдат оборудвани с реактори от три разнообразни вида, проектирани в Русия и Китай. Това ще бъдат съветските ВВЕР-1200 и китайските CAP1000 и Hualong-1. Безспорен водач в категорията „ експортни реактори “ са съветските реактори ВВЕР-1200. Очаква се в близко време те да бъдат най-търсени на световния пазар. Независимо, че вътрешният китайски пазар на строителство на АЕЦ е най-големият пазар от страните, които развиват нуклеарна енергетика, в множеството случаи задграничните пазари избират съветската технология.

В момента и двете страни отделят милиарди за разработка на нови нуклеарни планове, в които Русия още веднъж е водач с сполучливо работещите реактори на бързи неутрони. Но към този момент главната технология както на вътрешните, по този начин и на външните пазари на двете страни, остават реакторите с вода под налягане (PWR). ВВЕР-1200 се купуват освен от страни, които се намират в самото начало на развиване на атомния си бранш, само че и от страни с дълъг опит в потреблението на атомни технологии. Дори Китай, с неговите експортни упоритости, признава, че не може да откаже съветската оферта и наскоро подписа контракт за още четири енергоблока с реактори ВВЕР-1200.

Така макар напъните на Китай за водачество на глоблния нуклеарен пазар, съветските реактори остават желани. Това се изяснява и от цифрите - 67% от нуклеарните планове, които се осъществят по света сега, са в поръчковия портфейл на " Росатом ", както стана ясно от доклада на генералния шеф на съветската корпорация Алексей Лихачов пред премиера на Русия Дмитрий Медведев. ​​
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР