Енергийният минстър на Саудитска Арабия Калид А. ал Фалих заяви,

...
Енергийният минстър на Саудитска Арабия Калид А. ал Фалих заяви,
Коментари Харесай

ОПЕК постигна съгласие за свиване на добива на петрол, но чака решението на Русия

Енергийният минстър на Саудитска Арабия Калид А. ал Фалих съобщи, че желанията на Доналд Тръмп имат нулево въздействие върху енергийната политика на ОПЕК

Брент фючърсите паднаха с до 5% в очакване на резултатите от конференцията и остават променливи макар изказването за достигнато единодушие.

Увеличаване

Брент фючърсите паднаха с до 5% в очакване на резултатите от конференцията и остават променливи макар изказването за достигнато единодушие.

Преглед на оригинала [Investing.com] Смаляване
Страните членки на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), са постигнали съглашение да лимитират добива на нефт на срещата си във Виена, само че ще кажат тъкмо с какъв брой в петък. Причина за това е фактът, че Русия е срещу огромна смяна и ще показа позицията си на следващия ден на съвещанието на групата ОПЕК+, в която влизат и огромни производители отвън петролния картел. Възможно е съглашението да не влезе в действие или да е неефективно, в случай че Русия откаже да се причисли към мярката. Петролните фючърси паднаха с близо 5% до под 60 $ на барел за брента денем заради упованието за незадоволителни ограничения от страна на петролния картел. В късния следобяд котировките леко се възвърнаха, като към 16.30 часа понижението е под 3%.

Принципно съглашение, само че без съответна информация

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. През последните 2 месеца цената на петрола се е свила с съвсем една трета, откакто брентът надвиши 83 $ за барел. Според ОПЕК и неофициалният й водач Саудитска Арабия това би трябвало да докара до ограничаване на производството и износа. На срещата си през днешния ден членките на ОПЕК са се съгласили на ограничавания. Според енергийния министър на Саудитска Арабия Калид А. ал Фалих ограничаването на картела е в обсега на 0.5–1.5 млн. барела нефт дневно, като за Рияд задоволително равнище би било от 1 млн. барела. Точните цифри обаче няма да са известни до петък вечерта след края на договарянията на картела с Русия.

Русия няма предпочитание за внезапна смяна в досегашната политика

Причината е, че ОПЕК се надява Русия да се включи в плануваното ограничаване. Руснаците са най-големият производител на нефт отвън ОПЕК и от 2016 година насам координират износа си със Саудитска Арабия в по този начин наречената конструкция ОПЕК+. Най-голямата компликация при преговарянето на рестриктивните мерки в износа в действителност не е общото количество барели дневно, а коя страна какви загуби и промени в проектите ще поеме. Русия е срещу промяната на сегашната политика макар рекордно ниските цени на петрола, защото към този момент е възнамерявала несъмнено произвеждане, а климатичните условия, в които работят съветските петролни платформи, вършат промяната на програмата по-трудна и скъпа.

Руският енергиен министър Александър Новак забави договарянията на срещата във Виена и по-рано през днешния ден отлетя назад за Москва за консултация с президента Владимир Путин. Новак ще се върне във Виена в петък, с цел да взе участие в договарянията на ОПЕК+. Съществуват опасения, че несъгласието на Москва да взе участие ще отсрочи контрактуваните от петролния картел ограничавания или най-малкото ще ги направи неефективни. Преговорите се водят на фона на натиска на американския президент Доналд Тръмп ОПЕК да не свива производството.

Санкциите над Иран не престават да основават главоболия

Част от актуалната рецесия в цените също се дължи на това, че се очакваше доста по-висок спад на предлагания нефт след влизането в действие на новите американски наказания против Иран, само че вместо това се стигна до свръхпредлагане. Иранският въпрос също може да е причина за отсрочване на днешното съглашение – допустимо е глобите занапред да стартират да играят по-голяма роля според от дейностите на Съединени американски щати, което да уравновеси настоящето предложение. Независимо от настоящия спад на цените или решение на ОПЕК американският шистов рандеман ще остане висок, защото в изискванията на световната рецесия щатските компании съумяха да са рентабилни и при доста по-ниски цени от сегашните.

Опасения за незадоволителни ограничения

Не на последно място е значимо да се означи, че пазарът на нефт може да не се повлияе автоматизирано от лимитираното произвеждане. В момента се следи високо търсене на лек недопечен нефт и кондензати и фирмите усилват продукцията си и влагат в тази посока. Традиционният ход на ОПЕК постоянно до момента е бил орязване на предлагането на тежък недопечен нефт, макар че за пръв път в този момент той е по-малко издирван и затова не би повлиял на цената задоволително.

Риск пред сегашната конференция на ОПЕК е, че решението им ще е компромисно и ще разочарова пазарите. Петролните фючърси се свиха с още 5% по време на срещата през днешния ден и даже паднаха под 60 $ на барел за брента в очакване на тъкмо подобен компромис. Въпреки че ниските цени на петрола са положителни за потребителите, те също по този начин водят до липса на вложения в развиването на бъдещи находища и могат да доведат до дългогодишен дефицит в предлагането и затова доста по-високи цени в бъдеще.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР