Енергийният министър Теменужка Петкова, шефът на БЕХ Жаклен Коен (в

...
Енергийният министър Теменужка Петкова, шефът на БЕХ Жаклен Коен (в
Коментари Харесай

Проблемните въпроси за АЕЦ "Белене" са изпратени в Брюксел

Енергийният министър Теменужка Петкова, шефът на БЕХ Жаклен Коен (в ляво) и шефът на НЕК Иван Йончев настояват, че всчики законово условия към процедурата за АЕЦ " Белене " са спазени.

© Георги Кожухаров Албена Белянова е работила в Агенцията за нуклеарно контролиране и БЕХ, била е част от преговорния екип по плана за АЕЦ " Белене " с съветската страна, а последно беше зам.-директор на АДФИ откъдето си потегли в края на 2018 г.В момента, в който българското държавно управление води договарянията с " Росатом " и китайската CNNC за бъдещето на АЕЦ " Белене ", тематиката за новата нуклеарна централа стигна и до Брюксел. Адвокатката Албена Белянова е изпратила през предходната седмица писмо до Европейската комисия, в което слага няколко извънредно значими въпроса към процедурата за АЕЦ " Белене ", чиито отговори най-малко към този момент липсват.

Ако изказванията на Белянова се окажат правилни, то е доста евентуално процедурата за нуклеарната централа още веднъж да зацикли или даже да бъде спряна от Европейски Съюз.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Неизвестната процедура

Процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ " Белене " беше оповестена от НЕК на 11 март 2019 година, само че действителният й старт беше даден чак на 22 май след публикуването й в Официалния вестник на Европейски Съюз. Според Белянова обаче въпросната процедура не е нито по Закона за публичните поръчки, нито по този за енергетиката или за приватизацията и следприватизационния надзор. " Няма законово написани правила и ясни критерии, по които се организира избор на стратегически реализатор. Част от изискванията и критериите, посочени в оповестената покана за присъединяване в процедурата, са неразбираеми, спорни, непозволяващи справедлива оценка ", написа Белянова и добавя, че няма информация за съществуването на каквито и да било условия към членовете на комисията, която ще преглежда и прави оценка претендентите.

Друга уязвимост на търга съгласно адвокатката е, че поканата за присъединяване не е отправена към снабдители на съоръжение (изброени са единствено стратегическите вложители, миноритарни акционери и за закупуване на енергия), само че все пак са получени предложения от General Electric и Framatom за обезпечаването надлежно на турбини и системи за ръководство. Също по този начин е известно, че двете компании са декларирали подготвеност да обезпечат финансиране за съответното съоръжение, като то би трябвало да им бъде възобновено от плановата компания за АЕЦ " Белене " в избран интервал и против избрана рента. Всичко това обаче е непосредствено заобикаляне на условията за осъществяване на обществена социална поръчка при доставката на артикули или даването на услуги.

По принцип въпросът с процедурата може да се изясни с това, че в този момент страната организира първични договаряния с предстоящ вложител и по тази причина не го прави по избрани законови правила, а единствено е отправила обществена покана за интерес. След определянето на подобен вложител и основаването на взаимна планова компания за АЕЦ " Белене " сред него и НЕК би следвало да се разгласи обществен конкурс за избор на снабдители на оборудвани и услуги. Дали обаче това ще се случи, все още страната не споделя.

Със или без държавна помощ

В поканата към вложителите за АЕЦ " Белене " е записано, че планът би трябвало да се реализира на напълно пазарен принцип - без контракти за наложително изкупуване на силата от българската страна, без преференциални цени за изкупуване на електрическата сила, без контракти за разлика, без даване на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Но през предходната година министърът на енергетиката Теменужка Петкова разгласи, че в случай че решат, депутатите имат право да отстранен изискването страната да не взе участие с държавна гаранция в плана. Подобни сигнали има и от депутати както от ръководещото болшинство, по този начин и от опозицията. Това съгласно Белянова обаче ще съставлява нарушаване на разпоредбите за конкуренцията, защото други компании може да не са се присъединили в процедурата точно заради неналичието на държавна гаранция, а най-после такава да бъде дадена.

Кой ще купува тока

Парадоксално наподобява и опцията, записана в поканата на НЕК, компании да подават предложения за непосредствено закупуване на електрическа енергия. Бе оповестено, че такива предложения са постъпили от свързани с Христо Ковачки компании, както и от Северна Македония, въпреки за това да няма публични данни от западната ни съседка. Така или другояче, както отбелязва в писмото си до Европейска комисия юрист Белянова, директната покупка на ток от АЕЦ " Белене " е в колизия със Закона за енергетиката, който гласи, че всички покупко-продажби с електрическа енергия отвън контролирания пазар би трябвало да се подписват на борсата.

И още неясноти

Проблем съгласно Белянова съставлява и условието в поканата бъдещата планова компания да се ангажира с снабдител на свежо нуклеарно гориво за реактори ВВЕР-1000. Това от една страна значи, че доставчикът е съдбоносен - Русия, а от друга - има искане сходни задължения да получат авансово утвърждения от Европейската атомна организация ЕВРАТОМ.

В писмото на Белянова се показва още, че планът ще се нуждае от ново утвърждение от Европейска комисия, защото няма по какъв начин да се одобри, че е същият, който комисията нотифицира през 2007 година Най-малкото е ясно, че няма да употребява описаните в техническата документи съветски турбини, а такива ще доставя General Electric. По същия метод стои и въпросът с екологичната оценка на плана - такава има от 2004 година, само че от този момент законодателството, както българското, по този начин и европейското, са радикално изменени. Екологичният риск от превозването на радиоактивните боклуци от централата пък въобще не е проучен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР