Енергийният министър Теменужка Петкова показа, че за нея няма проблем

...
Енергийният министър Теменужка Петкова показа, че за нея няма проблем
Коментари Харесай

Енергийният министър не вижда проблеми с ТЕЦ Варна и студения резерв

Енергийният министър Теменужка Петкова сподели, че за нея няма проблем в собствеността на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган в Топлоелектрическа централа " Варна ", в приемането на контракт за леден запас от тази мощ за сметка на държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", както и в разпределението и действието на резервирането и заплащането на разполагаема мощ при положение на потребност. Според нея Топлоелектрическа централа " Варна " дава отговор на техническите условия за стартиране в употреба и включване в енергийната система и няма условие за подготвеност на притежателите на енергийни мощности, а за ръководителите и чиновници им.

Теменужка Петкова изясни още пред бТВ в сряда, че предишния август Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " не е се е отказал непринудено от контракта си с " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО) за обезпечаване на леден запас. Тогава държавната централа изиска преустановяване на този ангажимент и това бе сторено, а за освободената разполагаема мощ кандидатства Топлоелектрическа централа " Варна " и получи първите си доходи от възобновяване на работата си откакто чешката ЧЕЗ продаде въглищната централа на сдружение на някогашния министър на превоза от кабинета на Пламен Орешарски – Димитър Папазов. Тази компания пък продаде мажоритарния си дял на Доган. От управлението на Топлоелектрическа централа " Варна " са безапелационни, че три от шестте, спрени през 2015 година, въглищни блокове към този момент са на газ. Експерти обаче се съмняват в това и упрекват сдружението в проформа газификация и политическа поддръжка за договорите за леден запас, без да е способно действително да обезпечи произвеждане на електрическа енергия.

" Тук става въпрос за едно разстройване в електроенергийната система, което беше настъпило на 17 март 2018 година ", изясни Петкова в този момент проблема с отхвърли на държавната Топлоелектрическа централа от контракта с ЕСО за разполагаемост.

" Тогава електроенергийната система, болести проблем и в прилежащите страни, беше застрашена и трябваше да се даде опция на " Националната електрическа компания " да подсигурява своите доставки. Беше предоставено на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2” да обезпечи електричество за контролирания пазар, бита. Оставаше къс интервал до приключването на контракта ѝ за леден запас, централата нямаше по какъв начин да обслужва и студения запас, и да дава електрическа сила за битовите потребители”, отбрани взетите тогава решения енергийният министър.

По думите ѝ това е било нужен отвод за гарантиране на контролирания пазар и довело до контракта с Топлоелектрическа централа " Варна ". Според нея не дават отговор на истина изказванията, че преобразуваната на газ централа не е механически изправна и заплашва енергийната сигурност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР