Енергийният министър Теменужка Петкова очаква изграждането на нова ядрена мощност

...
Енергийният министър Теменужка Петкова очаква изграждането на нова ядрена мощност
Коментари Харесай

Петкова вижда еко ползи от нова ядрена мощност

Енергийният министър Теменужка Петкова чака построяването на нова нуклеарна мощ в Белене, защото тя ще реши освен електроенергийното бъдеще на България, само че също и проблемите със замърсеността на въздуха и въглеродните излъчвания. Това показа Петкова в изявление за предаването „ Офанзива “ по Канал 3.

" Оптимист съм за „ Белене “. Стратегически вложители желаят да са „ Росатом “, „ Фраматом “, „ Дженерал Електрик “ и други водещи компании. Каквото планува решението на Народното събрание, това можем да предложим на вложителите. Удължаваме периода на употреба на шести блок с 10 години за първи път. Техният потребен живот може да е продължен с още 30 години. Всички стрес проби демонстрират, че работи при най-високите стандарти ", добави Теменужка Петкова.

" Подготвили сме план на интегриран проект " Климат-енергетика ", според него сме показали енергийния ни баланс, там залагаме на въглищните централи. Те са в доста положително техническо положение, имаме ресурс на лигнитни въглища. Предвиждаме и създаване на нова нуклеарна мощ, ще е решение за въглеродните излъчвания и чистотата на въздуха " сподели Петкова.

" Спазихме напълно европейското законодателство в региона на общ. поръчки. Имаше транспарантна процедура. Наложи се да бъде занимателен процеса поради обжалване и на двата консорциума. Преди 2 седмици бе подписан контракта с " Аркад " и консорциума му. Предвидена е реализация на плана до 150 дни за първите 38 км., сложили сме своите условия за оптималната готовност и редуциране на работния развой ", сподели Петкова.

" За " Южен поток " трябваше да бъде следвано прецизно законодателството. А ние се стремим да запазим стратегическото място на България на газовата карта на Европа. С концепцията за газоразпределителен център на наша територия сме доста покрай тази цел. Искаме да създадем борса за търговия с природен газ, което ще е сериозна крачка. Това е изчезналата конструкция, вървим постепенно, само че решително напред ", съобщи Петкова.

" Благодаря на всички, които поддържаха смяната в закона. Проектите в природния газ се развиват динамично, не може да стоим, би трябвало да рискуваме, с цел да не се окажем заобиколени от всички планове, които се развиват към нас. Работим България да резервира мястото си в газовата карта на Европа, построяваме интерконектора с Гърция, разширяваме газопреносната инфраструктура, " Булгартрансгаз " ще взе участие на терминала за полутечен природен газ в Александруполис, ще имаме опция за доставка на природен газ по разнообразни направления. Ако Русия спре да подава газ, ще се освободи място и ще създадем търг, отново ще можем да черпим изгоди ", твърди тя.

" Договорите с американските централи са дълготрайни и са за изкупуване на електрическа сила.  Миналата година платихме 364 млн. с цел да може централата Топлоелектрическа централа Марица Изток-2 да работи една година. Цената на електрическата сила се дефинира от два съставния елемент – енергийният и цената " обвързване към обществото ". В нея се включват всички разноски на обществото към производството на електрическа сила, която употребява преференция, както и разноските от договорите с американските компании. Пълната либерализация на пазара значи повече конкуренция и по-ниски цени ", приключи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР