Енергийният министър Теменужка Петкова обяви в сряда, че е останала

...
Енергийният министър Теменужка Петкова обяви в сряда, че е останала
Коментари Харесай

Теменужка Петкова била изненадана от българския интерес към АЕЦ "Белене"

Енергийният министър Теменужка Петкова разгласи в сряда, че е останала прелестно сюрпризирана от декларираното от български компании предпочитание да вземат участие в реализацията на плана " Белене ". В понеделник завърши събирането на заявките за планове, при което 7 претендента желаеха да бъдат стратегически вложители, два - да доставят съоръжение и четири да закупят миноритарни дялове и ток от бъдещата централа.

Сред стратегическите вложители са два консорциума с българско присъединяване. Консорциумът  " АЕЦ Белене " е обединяване от четири компании, зад които стои енергийният предприемач Христо Ковачки. Чрез " Атоменергоремонт ", " Гранд енерджи дистрибюшън " и " Юропиан трейд оф енерджи " той е показал интерес да взе участие и в изкупуването на ток от Белене, както и да има миноритарен дял от централата.

Сред стратегическите вложители е и чешко-българският консорциум " Атомна електроцентрала Белене 2019 ", в който влизат " Витковице хеви индъстри " и българската " Грууп интернешънъл ", за която няма информация. Останалите претенденти са съветската " Росатом ", китайската CNNC и корейската Хидро- и атомна корпорация. 

" Ние не успяхме да създадем сериозна акция измежду българския бизнес, измежду българските потребители на електрическа сила. Това е приятна изненада, тъй като въпреки всичко и български компании дават избрани поръчки за присъединяване в този план ", сподели Петкова пред Би Ти Ви.

Тя обаче не пожела да разяснява по-подробно компаниите, декларирали интерес към плана. " На този стадий ми е рано да дам елементи за тези консорциуми и надлежно за фирмите, които вземат участие в тях. Има комисия, назначена с моя заповед. Включени са специалисти от Българския енергиен холдинг, Националната електрическа компания, Министерството на енергетиката, Електроенергийния системен оператор. Те ще създадат разбор на поръчките, които са подадени от страна на претендентите за стратегически вложители и ще имаме повече информация ", добави енергийният министър.

Петкова обясни, че естествената процедура при подобен план е да се избере настрана вложител и настрана - строител на централата. Държавата обаче решила в тази ситуация с АЕЦ " Белене " да заложи на правилото: " който влага, той и ще строи ".

" Ние доста обмисляхме какви тъкмо етапи и стадии би трябвало да съдържа процедурата, защото според решението на Народното събрание този план би трябвало да се осъществя на пазарен принцип, без даване на държавна гаранция, без даване на корпоративна гаранция и без подписване на дълготрайни контракти за изкупуване на електрическа сила “, обясни Петкова. Затова се давала опция да вземат участие и компании, които желаят да придобият миноритарен дял и да сключат контракти за изкупуване на електрическа сила.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР