Енергийният министър Теменужка Петкова проведе среща за отчитане на дейностите

...
Енергийният министър Теменужка Петкова проведе среща за отчитане на дейностите
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция ще е готова през октомври

Енергийният министър Теменужка Петкова организира среща за отчитане на дейностите по реализацията на плана за създаване на интерконектора Гърция-България (IGB). В срещата участваха изпълнителните шефове на плановата компания "Ай СИ Джи Би " ЕАД от българска и от гръцка страна – Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, представители на доставчика на тръби – "Коринт Пайпуър ", на строителя – АВАКС и на инженер-консултанта – "Консорциум Тибей ", оповестиха от Министерството на енергетиката.

Министър Теменужка Петкова прикани фирмите да работят интензивно и акцентира, че завършването на построяването на междусистемната газова връзка Гърция-България следва да завърши през октомври тази година. По думите й въвеждането в употреба на плана в синергия с Трансадриатическия газопровод е от стратегическо значение. Чрез IGB страната ни ще получава контрактуваните 1 милиарда куб м./год. азербайджански природен газ от втората фаза на газовото находище Шах Дениз.

Представителите на "Коринт Пайпуър " увериха, че производството на тръби се осъществя по график. През месец февруари ще се реализира доставката на нужните количества за построяването на първите 47 км. от интерконектора. Необходимата техника за осъществяване на автоматизирано заваряване на тръби, която ще форсира доста процеса по реализация, е доставена в Солун и следва да се транспортира към трасето в България, споделиха от АВАКС. В момента не престават да се извършват подготвителни действия по трасето както на българска, по този начин и на гръцка територия.

Народното събрание към този момент ратифицира наскоро гаранционното съглашение с Европейската капиталова банка за приемането на 110 млн. евро заем. В края на октомври 2019 година българо-гръцката планова компания "Ай Си Джи Би " (ICGB) получи и 41.46 млн. лева от Българския енергиен холдинг за нарастване на капитала.

Тръбата сред гръцкия град Комотини и Стара Загора ще е с дължина 182 километра. Тя е проектирана за превозването на 3 милиарда куб. м природен газ годишно, като на един по-късен стадий потенциалът й може да се усили до 5 милиарда куб. м и да се сътвори опция за противоположен транспорт от България към Гърция. Като начало концепцията е по нея да се транспортират 1 милиарда куб. м азербайджански природен газ годишно от находището "Шах Дениз ". Но държавното управление дава обещание импорт и на американски полутечен газ, както и от точки като Катар, Алжир, Израел и Египет.

В началото на януари бе оповестено, че „ Булгартрансгаз “ ЕАД ще придобие 20% от капитала на плановата компания „ Газтрейд “ С.А., която построява терминала за полутечен природен газ край Александруполис. „ Булгаргаз “ ЕАД ще взе участие в обвързващата фаза на процедурата по пазарен тест за запазване на потенциал от терминала за полутечен природен газ до Александруполис, като резервира до 500 млн. куб. м. на година, само че не по-малко от 300 млн. куб. м. на година, за интервал от 3 до 5 години. За потребление на резервирания потенциал, „ Булгаргаз “ ЕАД ще организира договаряния за осъществяване на доставки на полутечен природен газ през интерконектора Гърция – България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР