Енергийният министър Теменужка Петкова награди инж. Николай Вълканов, председател на

...
Енергийният министър Теменужка Петкова награди инж. Николай Вълканов, председател на
Коментари Харесай

През 2017 г. с 11 милиона тона повече е добивът в минната индустрия

 08-1 Енергийният министър Теменужка Петкова награди инж. Николай Вълканов, ръководител на Съвета на шефовете на „Минстрой Холдинг“ със особено отличие за принос в сектора във връзка 65-тата годишнина на компанията, която честваха през 2017 година.
С 11 милиона тона повече рандеман през 2017 година и нарастване на количествата при съвсем всички браншове регистрира минната промишленост у нас. Предприятията в сектора са прибрали „ годишна продукция “ от 108,69 млн. тона първични материали, като най-съществено е нарастването при индустриалните минерали с 37%. Данните изнесе инж. Николай Вълканов, ръководител на Минната камара във връзка „Деня на миньора“.

Фирмите в добивната индустрия са произвели с 9% повече продукция през 2018 година, по отношение на 2017 година, която доближава 2,7 милиарда лева Сериозно нарастване има и при добива на инертни и строителни материали с 18%. Въгледобивът също нараства – с 10% по отношение на миналата година, а рудодобивът се повишава с 1%.

България заема водеща позиция в европейския рандеман – на трето място сме по рандеман на мед, на четвърто по рандеман на злато и на пето по рандеман на лигнитни въглища. Експлоатираните залежи на подземни благосъстояния в България се простират на 1677,53 хиляди декара или единствено на 1,5% от територията на страната. Концесиите за рандеман към май 2018 година са общо 448 броя. Действащи  разрешения за търсене или изследване изследвания са 96.

Годишната заплата в сектора не стопира да пораства през последните години, като сега е на равнище от 18 414 лева, при междинна 12 563 лева за страната. Професията крие опасности, само че положителните практики в сектора водят и до наклонност за спад на трудовите злополуки. През 2017 година е регистрирано най-ниското равнище за последните седем години – 126 броя. Загубените календарни дни в бранша също са доста по-малко по отношение на 2016 година – 8501 дни.

Броят на работещите в добивната индустрия понижава, само че все пак, създадената продукция на един ангажиран пораства и остава 2,5 пъти по-висока от междинната за промишлеността.

През последните години се вижда наклонност към цифровизация. Водещите компании в бранша работят интензивно и внедряват нови цифрови технологии за повишение на сигурността на труда и повишение на успеваемостта на индустриалните процеси.

Износът в бранша през 2017 година бележи растеж със 17%, а вносът нараства с цели 45%. За чужбина предприятията изнасят най-вече индустриални материали – цимент, вар, каолин, метали, включително и благородни в размер на 3616 хиляди тона годишно. Вносът на горива е най-изявен, а при металите – импортът на медни руди и техните концентрати е водещ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР