Енергийният министър Теменужка Петкова е възложила поредна проверка на сметките

...
Енергийният министър Теменужка Петкова е възложила поредна проверка на сметките
Коментари Харесай

Теменужка Петкова възложи поредна проверка на сметките за парно

Енергийният министър Теменужка Петкова е упълномощила поредна инспекция на сметките за парно този отоплителен сезон. Преди месец КЕВР разгласи, че също стартира инспекции по какъв начин топлофикациите са възстановили пари на клиентите си, откакто " Булгаргаз " и " Газпром " договориха през март по-ниски цени със задна дата от август 2019 година Сметките за парно и топла вода това лято в София изненадаха потребителите с мижави понижения и неразбираемо приспадане на суми.

Сега енергийното министерство ще ревизира особено „ Топлофикация София “ и 6 компании за дялово систематизиране, поради неяснотите с изравнителните сметки . Последните фактури на столичната топлофикация за юли разгневиха столичани поради големите суми, които попадат в тях за доплащане. Това стана на фона на по-ниски цени на природния газ и при получени през юни изравнителни сметки от топлинните счетоводители със суми за възобновяване.

Днес енергийната комисия в Народното събрание разисква проблема.

165 жалби са подадени в Министерството на енергетиката, заяви министър Петкова. По-голямата част от тях били срещу закъсняло показване на изравнителните сметки от страна на топлинните счетоводители, при което клиентите не могат да възразят в период.

Затова министър Петкова изпратила рекомендация към Асоциацията на топлинните счетоводители срокът за обжалване на сметките да бъде продължен с един месец.

„ Да бъде дадена опция на потребителите, които се усещат наранени по някакъв метод от целия този развой или имат подозрения във връзка с докладите, които им се дават, да възразят и да желаят нов доклад не до 31 август, както планува нормативно откритият ред, а до 30 септември “, съобщи Петкова пред БНР.

По-рано през днешния ден омбудсманът Диана Ковачева прикани " Топлофикация София " да направи фактурите си по-ясни и разбираеми от потребителите.

" Абсолютно объркващо е с разлики сред окончателните известия към фактури и изравнителните сметки, които хората получават. Те не могат да схванат какво написа във фактурите. Абсолютно се нарушава Директивата за енергийна успеваемост, в която се споделя, че би трябвало да е ясно ", съобщи Ковачева.

Тя е направила рекомендацията си и по време на съвещанието на енергийната комисия в Народното събрание. От " Топлофикация София " са дали отговор, че ще образуват работна група, която да разиска по какъв начин да наподобяват фактурите.

По време на съвещанието на комисията по този начин и не е станало ясно за какво има разминаване сред показаните изравнителни сметки на топлинните счетоводители и последващите сметки на " Топлофикация София ". Нито по какъв начин точно столичната топлофикация е пресметнала пониженията от юнските и юлските сметки вследствие по-ниската цена със задна дата на природния газ.

" Много хора се оплакаха, че възобновените суми са алегорични, упованията бяха други. Необяснимо дребни са ", разяснява още омбудсманът. По думите й " Тополофикация " София въобще не дава фактури на хората, макар че сдруженията в Пловдив, Плевен и Велико Търново го вършат. Пред бТВ тя сподели сметки на хора, подали недоволства, от които е видно, че на първа страница се показва някаква голяма сума от 3000 лева със период за заплащане 14 септември, а на втората страница има втора сума за заплащане от 400 лева " Това е сумата, която би трябвало да се заплати, само че не е ясно за какво на първата страница е написана огромната сума ", недоумява омбудсманът.

На съвещанието на енергийната комисия, което продължи до късно следобяд, са изслушани представители на " Булгаргаз ", на Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", топлофикационните сдружения и топлинните счетоводители.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР