Енергийният министър с повторно искане към БЕХ да подготви програма

...
Енергийният министър с повторно искане към БЕХ да подготви програма
Коментари Харесай

Живков: От понеделник започват реалните плащания към търговците на електроенергия по програмата за компенсиране на бизнеса заради високите цени на тока

Енергийният министър с наново искане към БЕХ да приготви стратегия за излекуване на енергийните сдружения под шапката на холдинга / 13:57 ч. 40  article picture alt description
От понеделник ще стартират действителните заплащания към търговците на електрическа енергия, които след това би трябвало да се разплатят с небитовите клиенти, предмет на програмата за компенсиране на небитовите клиенти със 110 лева на МВтч. Това заяви на брифинг служебния министър на енергетиката Андрей Живков.

Той разясни, че съгласно получената нотификация от Европейска комисия в министерство на финансите се удостоверява, че комисията не смята това за държавна помощ, защото се ползва за всички небитови клиенти равнопоставено.

„ В тази връзка на практика схемата за обезщетения стартира да работи. Това значи, че от понеделник нататък ще има осъществяване на действителни заплащания към търговците и оттова би трябвало да има приспадания към крайните клиенти, които към този момент да се възползват действително от помощта. Парите са обезпечени на 100 %. Организацията е основана. Към момента сме подписали контракти с 23 компании снабдители, които обаче обгръщат повече от 70 % от клиентите на българския пазар, които дават отговор на изискванията за приемане на тази помощ. Считаме, че през днешния ден и в понеделник ще приключим с подписването на договорите с всички снабдители. Така че действително да прилагаме помощта. За страдание, изчаквайки комисията, една част от клиентите към този момент получиха своите фактури, където не е отразена тази отплата, само че желая да ги уверя, че компенсацията остава дължима. Тоест те ще я получат с заплащанията на сметките за месец ноември, това е при започване на декември “, сподели Живков. От обясненията на министъра стана ясно, че до 75-80 % от фирмите на практика към този момент са си получили фактурите, тъй че действително помощта, или по-точно приспадането на сумата от 110 лева за MWh ще бъде получена едвам при започване на месец декември дружно с ноемврийските сметки.
Още по тематиката / 11 ное 2021 /, 9 ное 2021
Казах, че в понеделник стартират заплащанията, защото действително ние имаме в листата сдружения, които са от групата на БЕХ. Те още не са фактурирали, тъй че там непосредствено може да включим обезщетенията в този момент “, сподели Живков, уточнявайки че става въпрос за производителите от структурата на БЕХ, които имат крайни клиенти като Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 и АЕЦ Козлодуй.
Във връзка с използването на помощта за 110 лева за MWh на уеб страницата на Министерство на енергетиката ще бъде открита телефонна линия за клиенти, които имат въпроси и неясноти ( телефонният номер е 02 9 263 256). „ На този телефон всички клиенти, които попадат в групата за приемане на помощ могат да получат изясненост за това по какъв начин се движи процеса. Освен това всеки ден се актуализира информацията на уеб страницата за това с кой е подписан контракт и клиентите могат да се осведомят дали техния търговец към този момент има подобен, с цел да си изискват и помощта. Парите са налични “, съобщи министърът.
В същото време обаче остава неуреден въпроса с Електроразпределителните сдружения във връзка с закупуването на сила за софтуерни разноски. „ Електроразпределителните сдружения не са включени в тази отплата “, сподели Живков, само че по думите му сега се водят диалози.
Живков със задания към БЕХ
Енергийният министър осведоми също по този начин, че в понеделник ще сложи задания на новия ръб на БЕХ свързани с оздравяването на сдруженията от холдинга.
„ Излезе вписването на новия ръб на БЕХ, деклариран при започване на седмицата. Още в понеделник ще слага задания на новия ръб, които би трябвало да се свършат, а това е несвършеното от остарелия ръб. Именно – да получа стратегия за финансово стабилизиране и излекуване на всички сдружения в групата на БЕХ “, сподели Живков.
Основна задача по думите му ще бъде екипът да приготви хрумвания и за това „ по какъв начин БЕХ би могъл да се включи в създаването на планове по отношение на използването на Плана за възобновяване и резистентност в региона на зелената сила и ВЕИ “.
Трета съществена задача ще бъде да се приготвят състезания за непрекъснати членове на БЕХ – става въпрос за новите вписвания на членовете на борда.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР