Енергийният министър от служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев

...
Енергийният министър от служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев
Коментари Харесай

Бивш енергиен министър оглави ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3

Енергийният министър от служебното държавно управление, назначено от президента Росен Плевнелиев след оставката на кабинета " Орешарски " през лятото на 2014 година, е новият изпълнителен шеф на една от двете така наречен американски въглищни електроцентрали – Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 ". Той оглавява и сдружението " КонтурГлобал Оперейшън България ", което ръководи централата. Това е реалност от 10 май 2023 година, сочи вписването на промяната в Търговския указател.

Досегашният началник на централата Красимир Ненов, който заемаше поста от март 2017 година, на 30 март 2023 година е отписан от Съвета на шефовете и за доста малко отпред на компанията застава Куинти Ди Фернандо, който е в управата от 2009 година На мястото на Ненов в борда влиза французинът Лоран Юло в тригодишен мандата, само че единствено дни по-късно Юло е махнат и на негово място е назначен Васил Щонов.

До началото на декември 2022 година Васил Щонов бе член на надзора на държавната " Българска банка за развиване ", където бе назначен от икономическия министър Кирил Петков, който по-късно стана министър председател. Щонов обаче  на Гълъб Донев, дружно с още иден член на надзора – Валентин Михов, а в този момент минава още веднъж в областта на енергетиката.

Докато беше енергиен министър избухна абсурдът с взетото, макар експлицитната му възбрана, решение от " Българския енергиее холдинг " да налее близо 200 млн. лева в сдружението за реализацията на съветския газопровод " Южен поток " в България, който обаче бе преустановен.

 

Щонов има и опит в региона на телекомуникациите, защото преди да стане длъжностен енергиен министър ръководеше оператора " Близу ".

Щонов е работил и в американски фонд за рискови вложения в дребни и междинни предприятия в Лос Анджелис, в консултантската компания МакКинзи (McKinsey) като младши сътрудник, където е управлявал екипи по разбор и ръководство на търговски банки, и в капиталовата банка Bear Stearns в Ню Йорк.

Смяната на шефа на въглищната електроцентрала идва месеци преди през февруари 2024 година да изтече дълготрайният ѝ контракт с " Националната електрическа компания " (НЕК) за наложително изкупуване на електрическата енергия ѝ. Това значи, че тя ще би трябвало да излезе на свободния електроенергиен пазар. Освен това се търсят разновидности за зелена промяна на енергийната мощ, която въпреки и да измежду най-екологичните Топлоелектрическа централа у нас, дружно с другата американска въглищна централа – " Ей И Ес Гълъбово ", би трябвало да понижи своите парникови излъчвания.

Назначението на Щонов идва и след  на " КонтурГлобал " през май 2022 година Тогава основаният в Ню Йорк фонд " Кей Кей Ар " (KKR), който е акционер в притежателя на българския телеком " Виваком " – " Юнайтед груп ", се споразумя да купи листната на лондонската борса компания " КонтурГлобал " (ContourGlobal) за 1.75 милиарда паунда или 2.16 милиарда $ в опит да разшири наличието си в региона на възобновимите източници.

" KKR има вяра, че може да поддържа " КонтурГлобал " в задачите ѝ да понижи с 40 % парниковите ѝ излъчвания до 2030 година и да реализира въглеродна индиферентност до 2050 година ", оповестиха преди две години от фонда.

Самата  в България през 2011 година от италианската компания " Енел ", която се раздели със забележителна част от енергийните си активи поради свръхзадлъжнялост. Дружеството има 73 на 100 от въглищната мощ, останалият дял е на държавната " Национална електрическа компания ".

Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", която е ситуирана в старозагорското село Медникарово, е с мощ 908 МВ и създава приблизително 10% от електрическата енергия в България.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР