„Енергийният министър изрече поредица от огромни лъжи, които според мен

...
„Енергийният министър изрече поредица от огромни лъжи, които според мен
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Енергийният министър изрече големи лъжи

„ Енергийният министър изрече поредност от големи неистини, които съгласно мен целят не тези хора да бъдат потребни, а да се всява суматоха и да се вършат внушения. По този мотив върша това изказване, с цел да имат жителите яснота”, съобщи някогашният министър на енергетиката Теменужка Петкова на ексклузивен брифинг.

По-рано през днешния ден служебният министър на енергетиката Андрей Живков уточни, че Българският енергиен холдинг е задлъжнял, с цел да реши краткосрочни проблеми на Топлоелектрическа централа " Марица - Изток - 2 ", на мини " Марица - Изток " и " Топлофикация " - София. Тези отговорности коствали 100 млн. лв. годишно.

" Първата неистина, която чух, е за статута на БЕХ. Живков изрази подозрение и безпокойство, че холдингът се е трансформирал в подобен, който финансира своите дъщерни сдружения. Всъщност не решавал проблеми, а създавал такива. Това, което бих предложила на сътрудника, е да прочете устава на холдинга. БЕХ не е действен, а финансов холдинг. Неговата съществена активност е да подкрепя дъщерните си сдружения. БЕХ прави своята работа ", акцентира Петкова.

Според нея, втората неистина и операция от страна на Живков, било изявлението, че липсва политика в енергийното министерство. Оценката за политиката на бранша се давал от интернационалните рейтингови организации, напомни Петкова и акцентира, че " Фитч " е повишил кредитния рейтинг на БЕХ два пъти.

" Енергетиката е извънредно значим, структуро-определящ бранш, директно обвързван с националната ни сигурност. Всеки, който си разрешава да изрича лъжи и небивалици, ще понесе своята отговорност. Третата доста сериозна неистина е обвързвана с финансовата непоклатимост на бранша. Колегата без да уточни конкретика и числа просто изясни, че държавната енергетика е във финансов колапс. Понеже аз не работя като сътрудника със клюки, работя с обстоятелства, мога да ви покажа цялата информация за всяко едно сдружение, както и за неговото финансово положение. Тази информация съм предоставила на Живков в деня, в който той пое министерството, с цел да не търси и да не губи време. Той сподели, че желал информация, която не му била давана. Фактите и числата демонстрират, че през 2014 година БЕХ е бил на загуба. Към 31 декември 2020 година БЕХ е на 280 млн. лева облага. Не знам какво ще стабилизира сътрудника Живков, само че мо поисквам триумф ", сподели още Петкова.

Тя съобщи, че не може да одобри изричането на лъжи и неистини във връзка с енергийното министерство. Петкова добави, че изявлението на министъра за мини " Марица - Изток " също е било неистина и от нейния кабинет са положили старания за извършване на изискванията на Европейска комисия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР