Енергийният гигант Qatar Energy е сключил споразумения за доставки на

...
Енергийният гигант Qatar Energy е сключил споразумения за доставки на
Коментари Харесай

Германия ще внася газ от Катар

Енергийният колос Qatar Energy е сключил съглашения за доставки на полутечен природен газ за Германия. Газът ще бъде продаден на американската компания Conoco Phillips, която ще го достави в пристанището в Брунсбютел, съобщи министърът на енергетиката на Катар Саад Шарида ал-Кааби през днешния ден по време на церемонията по подписването в катарската столица Доха. Доставките би трябвало да стартират през 2026 година и да продължат най-малко 15 години. Годишно ще се доставят до два милиона тона. Това дава отговор на към три % от годишното търсене на газ в Германия.

Qatar Energy води диалози и с немски компании за по-нататъшни доставки на газ, добави Ал-Кааби.

" Имаме положителни връзки с немските компании и немското държавно управление ", сподели той.

Германия се пробва да размени спиращите доставки на газ от Русия с доставки на полутечен природен газ, за което се построяват няколко терминала в Северно и Балтийско море.

Катар е един от най-големите експортьори на полутечен природен газ в света. Богатото емирство е на трето място по ресурси на газ в света след Русия и Иран. Катар споделя с Иран най-голямото газово находище в света, което се намира край крайбрежията на страната. По-голямата част от износа му е ориентирана към Азия, към този момент главно към Япония, Южна Корея и Индия.

Неотдавна емирството и Китай подписаха дълготрайно съглашение за доставка на газ. Производителят Qatar Energy желае да достави общо 108 милиона тона полутечен природен газ (LNG) на китайската компания Sinopec в продължение на 27 години. Това е най-дългият контракт за доставка в историята на промишлеността за полутечен природен газ, разгласи министър Ал-Кааби.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР