Енергийният експерт Красимир Манов в интервю за сутрешния блок Добро

...
Енергийният експерт Красимир Манов в интервю за сутрешния блок Добро
Коментари Харесай

Красимир Манов: Природният газ не го интересува кой е на власт, има закони, които опровергават всяко едно политиканство

Енергийният специалист Красимир Манов в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Мой посетител в студиото е Красимир Манов – енергиен специалист и ръководител на партията " Коалиция За теб, България “. Г-н Манов, " Газпром “ е пред банкрут. Това изказване се завъртя в медийното пространство. То е на ваш сътрудник – господин Иван Хиновски. На какво мнение сте вие?

Абсолютно съм склонен. Ние сме доста положителни другари и сътрудници, мога да кажа, че той е един от моите учители в региона на енергетиката и дори беше лидер на две от листите ни на преди малко предишните избори. Много е тежко ситуацията в Русия, и освен в " Газпром “, напълно в енергийния бранш – и " Газпром “, и " Роснефт “, и всичките им там дъщерни компании. Но то е годно за цялата страна болести глобите, които Европейският съюз и Съединени американски щати постановиха. Така че съм склонен изцяло.

Но за какво, за какво се стигна до всичко това? Казвате поради глобите, само че за какво, кой го прави?

Всичко е поради войната, за тази експанзия, която направи Путин в Украйна. Те разчитаха – до някаква степен целесъобразно, случиха им се нещата за фрапантно повишение на цените на суровия петрол, на природния газ, изобщо на енергоносителите. Но както аз нееднократно съм го повтарял, още май месец, когато аз го предвиждах, тогава всички споделяха, че цените ще отидат на 3000, 4000, 5000 $, това беше обикновено, тъй като в ценообразуването на една стока най-важният фактор, това е рискът за нейното приемане или придобиване, превозване и пласиране. Но откакто газохранилищата се изпълниха в Европейския съюз – още тогава го споделих това нещо, виждате, че цените фрапантно понижиха. Даже аз тогава използвах думата " срив “ на цените и то това се получава. За ден напред на Холандската борса са към 80 евро за мегаватчас, за месец напред сега последно беше към 160 евро на мегаватчас. И ще не престават да падат.

А какво ще се случи, в случай че " Газпром “ банкрутира в действителност?

Е няма да е първата компания, която банкрутира.

Да, това е по този начин.

За да банкрутира " Газпром “, би трябвало да банкрутира страната Русия. Държавите не банкрутират, те натрупат задължения и в последици ги изплащат. Нищо ужасно няма да стане. Докато трае войната, ще има степен на риск, и то висок, само че и 100-годишната война е свършила един ден, тъй че най-после ще се пристъпи отново към правене на бизнес. Нищо ужасно няма да стане. Просто някои хора с голямо его и егоизъм би трябвало, нагледно казано, да си седнат на стола и да стартират да мислят рационално и прагматично, и да се стигне до някакво съгласие.

Кои са рационалните и прагматични решения на тези проблеми в енергийната сфера?

В енергийната сфера това, което имах опция неведнъж да го споделям в другите студиа, в които са ме канили, прагматичното решение беше да си търсим личните залежи, които ние ги имаме – аз неведнъж съм го казвал това нещо. Залежи над 500 милиарда кубически метра на шистов газ в Етрополската свита, прословутите шисти, за които към този момент всички знаят. И другото нещо, което трябваше да се направи, е да се потърси природен газ в Турция, тъй като Турция има големи остатъци от природен газ, тя е същински хъб на Балканите и там цените са доста по-ниски. Напоследък виждаме, че и в Гърция са доста по-ниски цените. Като цяло всичкото това нещо е разследване от рухването на цените на интернационалните пазари, защото в Европа над 90% към този момент, дори в някои страни 99% са напълнени газохранилищата. Така че нищо трагично няма да стане. Това е пътят.

Ще ви изтъквам с едно ваше изявление – " Никога няма да си върнем 3-те милиарда за " Турски поток “, а можехме да сме богати “.

Можехме да сме богати поради личните залежи главно на природен газ.  Ще прозвучи като хвалене, само че последните залежи ги намирахме по мое време, когато аз бях шеф на " Нефт и газ “. Лошото е, че изключително след 2009 година, когато пристигнаха ГЕРБ и тоя прославен мораториум, който сложиха, даже тази компания, която имах достойнството аз да ръководя, и всички компании изобщо, и външни компании стопираха да се занимават с тоя жанр активност на територията на Република България, защото мораториумът го не разрешава. Той по този начин йезуитски е написан, че дори и за стандартен, въпреки че то няма шистов и нешистов, или стандартен – има природен газ. Просто методите за извличане са малко по-различни.

Защо редовно не се разрешава на страната ни да бъде диверсифицирана в мащаб?

Въпросът е доста елементарен. Всичко е поради това да сме енергийно подвластни от Русия в тази ситуация. Когато си енергийно подвластен, тъй като енергетиката, това е базата на стопанската система на една страна, тогава си и политически подвластен. За това става въпрос. Когато нефтът ни е от Русия, естественият ни газ е от Русия, голяма част от въглищата, хайде, за Маришкия басейн си ги употребяваме ние, само че други въглища се внасят също от Русия – тогава ще си подвластен и политически. И ние го виждаме на терен, на политическия терен го виждаме това нещо.

Г-н Манов, съставлява ли действително топлинната сила сериозен проблем за България?

Никакъв проблем не съставлява. Тук има различен проблем – че " Топлофикация София “ сега има над 1,3 милиарда отговорности. Те 1 милиард ги направиха с цесия към Българския енергиен холдинг, само че те не са изчезнали, дългът си е дълг, той не изчезва. Което де факто и де юре значи, че Столична община е във банкрут, необявен, несъмнено. Тук грешката е, че тези хора живеят в предишното най-малко 20 години, да не кажа 30 години обратно, само че в " Топлофикация “ – той и сътрудника, господин Хиновски, неведнъж е споменавал пътищата за решение на проблемите в " Топлофикация “. Има благоприятни условия това да се реши, имаше и в предишното, сега, само че там нищо не се прави. Да не приказваме, че " Топлофикация “ беше част от един от най-големите грабежи особено на софиянци с прословутите каузи, които водеха против потребителите, и така нататък Там големи милиарди се източиха от софиянци в интерес на частни правосъдни реализатори и така нататък Това е дълга тематика.

А очаквате ли цената да се увеличи до края на годината? КЕВР дефинира към този момент и прогнозата за ноември, намаляване обаче има там с към 4%.

Да.

Вие какво очаквате?

Аз неведнъж съм го казвал това нещо и в този момент виждаме, че пазарът го удостоверява. Ще има спад на цените, защото има големи скъпи количества природен газ, които са нагнетени в газохранилищата. Те би трябвало да се изразходват и ще се изразходват през зимния интервал. Да забележим и какъв брой тежка ще бъде зимата, само че наклонността е за спад, и то се вижда.

А що се отнася до азерския газ – да се върнем на тематиката за газа – какви са вашите визии, ще се получат ли там нещата?

Те са се получили. Този 1 милиард си го получаваме по контракта, който е подписан въз основата на нефтена съставния елемент със СОКАР – азербайджанската държавна нефтена компания, и с помощта на това цените, като се прави микса на природния газ в България, те падат. Тук има едно друго нещо, което желая да загатна. Всичкият природен газ, който е контрактуван, е контрактуван от предходните държавни управления. Служебното държавно управление, макар че толкоз се биеше в гърдите, че ще направи велики неща, до ден сегашен не е подписало никакъв контракт за нищо. Включително и аз, и други сътрудници сме се срещали и с хора от държавното управление и сме им обяснявали да не помнят този контракт с " Газпром “. Не, те се хвърлиха в него, видя се, че нищо не стана. Говореха за безпорядък и съсипия, оказа се, че такова нещо няма. И природният газ, който получаваме – разгласи се там един търг, за който още резултати няма, надяваме се да се получат по-добри цени, с цел да може да се покрият месеците ноември и декември. Надяваме се, тъй като действително нищо още не се е случило.

А би трябвало да се случи.

Трябва да се случи, но ние за бъдещето може да приказваме доста хубави неща, само че дали ще се случат, това не се знае.

Казахте, че обстановката в Европа като цяло е много усложнена. Как тя ще се отрази тук на нашата страна?

Позволете ми да не се съглася. Значи, какво значи усложнена обстановка? Дотолкова, доколкото има война. Специално за енергетиката, в случай че говорим…

За енергетиката, да.

Ситуацията е много изяснена. Цените, аз отново ви споделям, на борсата за ден напред са 82 евро, последните цени, които ги гледаме в петък, за месец напред са 160 евро за мегаватчас приказваме и наклонност към спад. Има газ, не би трябвало в газохранилищата, въпросите с електрическата сила, тук една скоба би трябвало да отворим и да кажем, че западните страни, особено за Германия приказваме, най-голямата стопанска система в Евросъюза, тяхната политика във връзка с слагането им според от Русия, това, което и Тръмп им споделяше неведнъж – не би трябвало да си 100% подвластен от един източник – те го проспаха това нещо, да не кажем, че съзнателно го вършиха, знаем там за зависимостите на Шрьодер, на Меркел и така нататък, само че в последна сметка живият живот сподели, че хората, които твърдяхме, че въглищата, природният газ, нефта, нуклеарната сила са в основата, ами те съставляват 85% от изобщо силата за човечеството, приказваме в пленарен мащаб, тези хора са били прави. А тази Зелена договорка, с която ни проглушиха ушите, е в действителност една скица за крадене на пари. И по тази причина зад нея застанаха всякакви либертарианци, либерали и всевъзможни други такива, които до каква степен ни доведоха – доведоха ни до тази обстановка да би трябвало да се вземат бързи рискови ограничения. Аз бях уверен, че това нещо ще се развие по този метод, и други сътрудници го загатваха. Но повече сътрудници суматохи всяваха в потребителите, а това нещо просто няма да се случи. Така че би трябвало да сме спокойни.

Какви проблеми вие забелязвате във воденето на политики на ваши сътрудници, енергийни специалисти, в областта на енергетиката, хора, които ръководят страната ни, какви проблеми вие забелязвате и какво би трябвало бъде подхванато, съгласно вас, в най-близки проекти?

Много прекрасен въпрос. Само че би трябвало да създадем едно разграничаване. Политиците, ние по тази причина го застъпвахме като теза и на изборите изобщо, че няма по какъв начин да си добър политик, в случай че не си се потвърдил в някаква област, която и да е. Да имаш професионален опит, да имаш житейски опит. Защото виждаме какво ни демонстрира практиката: Взимат едни тотално неподготвени хора, поставят ги на високи постове, в това число и на министър, както са актуалният, служебният, и предходният министър на енергетиката, които са тотално некомпетентни, и по тази причина се стигна до това, до нищоправене и до никакви резултати. Примерът, който ви дадохме с " Газпром “ – помните служебния кабинет: " Ще приказваме с " Газпром “ – хора, нищо няма да стане. Ние всичките им го обяснявахме това нещо. И по този начин се и случи. Просто би трябвало да, всичко е експертиза в света, всичко е професионализъм. Всеки е на мястото си, в случай че е потвърден, същински експерт, и изключително в случай че е на държавно равнище, би трябвало да си експерт и специалист, другояче няма по какъв начин да водиш вярна политика. Живият живот го сподели с тези министри, и освен с тези. Ето, вижте какво приказваха: Хаос и съсипия. Оказа се, че нито безпорядък има, нито съсипия – България е преди всичко по промишлено произвеждане в Европейския съюз, което не се е случвало. Това е с помощта на това, че се компенсира за бизнеса електрическата сила над 250 лв. за мегават, и по този метод се разреши на бизнеса да оцелее, да се запазят работни места.

Това го направиха предходното държавно управление, те ни приказваха за безпорядък и съсипия, в този момент се оказва, че почва да се хвалят с това, което е направило предходното държавно управление. Аз отново ви споделих, един контракт няма подписан от тях. Хайде да ви забележим какво ще извършите. И тези изказвания, че държавното управление служебното било свалило цените – това е безспорна хумореска. Цените ги смъкват интернационалните пазари. Ако ние имахме такова въздействие от България да влияем на интернационалните пазари, дай Боже, един ден да стане, само че надали ще стане това нещо. Така че за това става въпрос – да не се политиканства, а да се приказват действителните неща. Природният газ не го интересува кой е на власт, леви, десни и центристи, тук си има закони на физиката, закони на природата, и те опровергават всяко едно политиканство.

Понеже приказваме за власт и ръководство, минаха към този момент предварителните парламентарни избори, както споменахте вие сте ръководител и на партия, какъв е вашият коментар по отношение на политиката на страната ни и съставянето на кабинет? Ще имаме ли подобен или?

Всички експерти, които се изричат по студията, споделят, че ще има нови избори. Не знаем, следва да забележим. Но в последна сметка тези, които смъкнаха предходното държавно управление, би било редно да ръководят. Те имат задоволително гласове да образуват държавно управление, дано да го създадат, да ръководят. В последна сметка, ето, аз като експерт в региона на енергетиката, им споделям, че дяволът не е чак толкоз черен, да се хващат за ръце и да ръководят страната, и да вземат решение съответни проблеми. Ситуацията в Украйна – не е елементарно.

Но във връзка с енергетиката няма да има проблеми, би трябвало да няма и в стопанската система, защото по-евтините цени на електричеството, на природния газ, на петролните артикули, тук още една скоба ще отворя – петролните деривати, които всички зареждат по бензиностанциите, би трябвало да са с 1 лев по-ниски заради простата причина, че " Лукойл Нефтохим “ купува сорта " Урал “, с който те главно работят, на цена от 35-40 $ на барел по-евтино, и би било разумно и нашите цени да са по-евтини. И да забележим кое държавно управление най-сетне ще вземе да реши този основен въпрос, защото цените на бензина, на дизела и на другите там газьоли, деривати и така нататък, те са в главната си част, те основават инфлацията в страната. Всички го знаят това нещо, че цените на силата главно надуват инфлацията. И в случай че тези цени, има държавно управление, което мисли за потребителите, и окаже напън върху " Лукойл “ да ги смъкват, тогава инфлацията ще падне надолу. Ние към този момент виждаме някои артикули по магазините почват да падат, само че тези процеси са мудни, те не стават толкоз бързо.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР